Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FT: Türkiye'de sosyal medya basın özgürlüğü için ana mücadele alanına dönüştü

Financial Times gazetesinde, Türkiye’nin sosyal medya alanı Twitter’ı yasaklayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığına dair bir haber yer alıyor. Gazete, ülkede sosyal medyanın basın özgürlüğü için ana mücadele alanına dönüştüğü...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Financial Times gazetesinde, Türkiye’nin sosyal medya alanı Twitter’ı yasaklayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığına dair bir haber yer alıyor. Gazete, ülkede sosyal medyanın basın özgürlüğü için ana mücadele alanına dönüştüğü yazıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Daniel Bombay’in ele aldığı haberde, Twitter’ın bazı gazetecilerin hesabına erişimi engellememesi nedeniyle, hükümet Twitter’a erişimi engelleyen bir yasa üzerinde çalışıyor.

Televizyon sunucusu Sedef Kabaş’ın, Twitter hesabından yazdığı bir kaç görüş yüzünden bir gece yarısı gözaltına alındığı belirtilen yazıda, Kabaş’ın bu nedenle 10 yıl hapis cezası alabileceği ihtimali vurgulanıyor.

İNSANLAR SOSYAL MEDYADA NEFES ALIYOR

Habere göre, hükümet bazı internet sayfalarını kapatabileceği ve Twitter’da bulunan bazı gazetecilerin profillerine erişimi engelleyebileceği davalar üzerinden çalışıyor. Yazıda, Türkiye’deki basın özgürlüğü tartışmalarında, sosyal medyanın ilkesel bir çatışma alanı haline geldiği belirtiliyor.

Haberde, Anayasa Mahkemesi’nde geçen yıl Facebook ve Twitter hakkındaki erişim kararlarını iptal ettiği ifade ediliyor. Hükümeti eleştiren muhalif kesimin ise internete erişime bir takım kısıtlamalar getirildiğini savunduğu ve anaakım medyadaki kısıtlamalar nedeniyle, insanların sosyal medyadaki kaynakları daha güvenilir bulduğu aktarılıyor.

Türkiye Hükümeti’nin 2010 yılından beri 150 konu hakkında medya yayın yasağı getirildiği belirtilen haberde, bu yasakların arasında dört bakanın dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin konunun da yer aldığı açıklanıyor.

Gazete, Sedef Kabaş’ın ise sosyal medyaya yönelik ‘Sosyal medya insanların nefes alabildiği birkaç alandan biri çünkü anaakım medya boğuluyor' değerlendirmesine yer veriyor.

İNTERNETTE KONTROLÜ ARTIRMA GİRİŞİMİ

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin dünyadaki en özgür medyaya sahip olduğu açıklamasına rağmen medyanın geleceği için mücadelenin internette devam ettiği vurgulanıyor. Gazete, mecliste tartışılan son yasanın ise hükümetin internet üzerindeki kontrolünü arttırmak amacıyla yaptığı üçüncü ve en hırslı yasama girişimi olarak değerlendiriyor.

Öte yandan, Twitter dışında da bir çok sosyal medya alanında erişime yönelik davaların devam ettiği belirtilen haberde, Anayasa Mahkemesi’nde Youtube ve Twitter yasaklarını iptal ettiren iki avukatın, şu an sadece Twitter’a odaklandığı aktarılıyor. İki avukatın şirkete yazdığı mektupta, ABD şirketinin Türkiye hukukuna bağlı olmadığı ve herhangi bir uygulamanın, ifade özgürlüğüne zarar vereceğine dikkat çekiliyor fakat Twitter’ın bu konuda yorum yapmaktan çekindiği ifade ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.