Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fransa'da Müslümanları hedef alan fiziksel saldırılar yüzde 500 arttı

Fransa’nın başkenti Paris’te sene başında yaşanan terör eylemlerinden sonra bu ülkede Müslümanlara yönelik saldırılar ürkütücü boyutlara ulaştı.Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’nin (CCİF) 1 Ocak- 18 Haziran arasını dikkate...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fransa’nın başkenti Paris’te sene başında yaşanan terör eylemlerinden sonra bu ülkede Müslümanlara yönelik saldırılar ürkütücü boyutlara ulaştı.

Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’nin (CCİF) 1 Ocak- 18 Haziran arasını dikkate alarak hazırladığı rapor, Müslümanları hedef alan fiziksel saldırıların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 500, sözlü saldırıların ise yüzde 100 oranında arttığını ortaya koydu. CCİF, camileri hedef alan şiddet eylemlerinin de yüzde 400 arttığını açıkladı.

Rapora göre 2015’in ilk yarısında Müslümanlara yönelik eylemler yüzde 23,5 artış göstererek 489’a ulaştı. CCİF’den yapılan açıklamada, ‘’Müslümanların terörle karıştırılmaması gerektiği yönünde uyarılar ve yaftalayıcı ifadelerden kaçınılması noktasındaki resmi söylemlere rağmen İslamofobik saldırılar patladı.’’ifadelerine yer verildi.


SALDIRIYA UĞRAYANLARIN ÇOĞUNLUĞUNU KADINLAR OLUŞTURUYOR


Raporda saldırılardan en çok etkilenenlerin yine kadınlar olduğuna da dikkat çekildi. CCIF, raporunda 2015 ilk 6 ayında İslamofobik ayrımcılığa maruz kalanların yüzde 73’ünü kadınlar oluşturuyor. Mağdur olan erkeklerin oranı da yüzde 27 olarak gerçekleşti. Raporda, camilerin saldırıya uğradığı, başörtülü kadınların ölümle tehdit edildiği, sınıfta Müslüman çocukların küçük düşürüldüğü, taciz edildiği ve Müslüman öğrencilerin fişlendiği kaydedildi.

CCIF, çok az İslamofobik vakanın yargı yoluna taşınabildiğine de vurgu yaparak bunun nedeni olarak, polis ve jandarmanın bu yönde gelen şikayetlerin hepsini kayıtlara geçirmemesini gösterdi. Ayrıca bazı insanların da şikayet etse de bir sonuca ulaşamayacağı yönündeki düşünceler nedeniyle saldırıları şikayet etmediğine değindi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’a da Müslüman kuruluşlarıyla başlatılan toplantıların birincisinde, İslamofobik saldırıların hafife alındığı, çünkü mağdurların şikayet etmede kararsız kaldığını söyleyerek bu ifadeleri doğrulamıştı.

‘MÜSLÜMANLARI HEDEF ALAN SALDIRILAR CEZASIZ KALIYOR’

Raporu Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren Fransa İslamofobi ile Mücadele Kollektifi Uluslararası İlişkiler Başkanı Yasser Louati, Fransa’da terör ile İslam arasında bir bağlantı kurulmaya çalışıldığını söyledi. Fransa’daki her terör saldırısından sonra Müslümanların hedef noktasına konulduğunu söyleyen Louati, Müslümanlara yönelik saldırıların da cezasız kaldığını aktardı. Son olarak bir camiye yönelik gerçekleştirilen şiddet eyleminde yakalanan saldırganların derhal serbest bırakıldığını hatırlattı. Fransa’da Müslüman vatandaşların artık bu ülkenin bir gerçeği olarak görülmesi gerektiğini de hatırlatan CCIF yetkilisi, bir kesimin hala Müslümanlardan ‘yabancı’ olarak söz ettiğini hatırlattı.


HOLLANDE İLE VALLS ARASINDA ‘İSLAMOFOBİ’ ÇATLAĞI


Ocak ayındaki saldırılardan sonra Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Manuel Valls arasında İslamofobi arasındaki çatlağa da dikkat çeken Yasser Louati, François Hollande’ın geçtiğimiz aylarda ilk kez ‘İslamofobi’ terimini kullandığını hatırlattı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve başkanlığında gerçekleştirilen diyalog toplantılarının da iyi bir adım olduğunu söyledi. Loati, ‘’Devlet ile Müslüman kuruluşlar arasında kurulan diyalog önemli bir adım.’’ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’nın takındığı bu olumlu tavıra karşın Başbakan Manuel Valls’ın söylemlerinin çok üzücü olduğunu aktaran CCIF Uluslararası İlişkiler Başkanı, Valls’ın İslamofobi kelimesinin kullanılmasına karşıyım diyerek İslamo-faşist kelimesini kullandığına dikkat çekti.

Avrupa'da Müslüman nüfusun en yoğun olarak bulunduğu Fransa'da, resmi rakamlara göre 4 milyon Müslüman yaşıyor. Ülkede bulunan cami sayısının ise 3 bin civarında olduğu belirtiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.