Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fransa'da 2014'e damga vuran isim: Marine Le Pen

Fransa'da 2014 yılının en dikkat çeken ismi aşırı sağ parti Ulusal Cephe(FN) lideri Marine Le Pen oldu. Son yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı François Hollande'a güven yüzde 17'ye gerilerken aşırı sağ liderin popülaritesi yüzde 43'e...

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2014 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fransa'da 2014 yılının en dikkat çeken ismi aşırı sağ parti Ulusal Cephe(FN) lideri Marine Le Pen oldu. Son yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı François Hollande'a güven yüzde 17'ye gerilerken aşırı sağ liderin popülaritesi yüzde 43'e ulaştı. Sağ seçmen arasında ise Le Pen'e güven duyanların oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti.

Parti yönetimini babası Jean Marie Le Pen'den devraldıktan 4 yıl sonra FN'i daha geniş kitlelere ulaştırmayı başaran 46 yaşındaki siyasetçi, şimdiden 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de en güçlü adayı. 2014'ün başında gerçekleştirilen yerel seçimlerde yüzde 7 oy oranına ulaşarak 10'dan fazla şehirde belediye başkanlığını elde eden parti, tarihi bir başarıya imza attı. Marine Le Pen, 2014 yılının en büyük başarısını ise mayıs ayında Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde elde etti. FN, seçimlerde yüzde 24,86 oy oranına ulaşarak hem iktidar partisi Sosyalist Parti(PS), hem de ana muhalefet partisini Halk Hareket Birliği(UMP) geride bırakarak sandıktan ilk sırada çıktı. Fransa Kamuoyu Araştırma Merkezi de (İFOP), 2014'ün en önemli siyasi olayının aşırı sağ partinin AP seçimlerinde aldığı oy oranı olduğunu duyurdu. FN son olarak Eylül ayında düzenlenen senato seçimleriyle tarihinde ilk kez senatoda temsil edilme hakkı kazandı.

2017'DE İKİNCİ TURA KALMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK

Kasım ayında gerçekleştirilen FN genel başkanlık seçimine tek aday olarak katılıp oyların yüzde 100'ünü alarak yeniden genel başkan seçilen Marine Le Pen, parti içerisindeki konumunu da güçlendirmeyi başardı. Genel kurulda tek hedeflerinin 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu yineleyen Le Pen, ''Hiç kimse 2017'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalacağımızdan şüphe duymuyor'' ifadelerini kullandı. Marine Le Pen'i doğrulayan aşırı sağ uzmanı araştırmacı Jean Claud Camus da Le Pen'in ikinci tura kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti. Birçok anket şirketi de aşırı sağ liderin 2017 yılının Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ilk sırada yer alacağı tahmininde bulunuyor. Opinion Way tarafından 15 Aralık'ta açıklanan ankette de Fransızların çoğunluğu Marine Le Pen'i Fransa siyasetinin en popüler ismi olarak nitelerken, cumhurbaşkanı Hollande'ın en büyük rakibi olarak da yine aşırı sağ lideri gösterdi.

EN BÜYÜK RAKİBİ BABASI

Babasından koltuğu devraldığı 2011 yılından itibaren girdiği her seçimde partisinin oyunu artırmayı başaran Le Pen, ''Tez zamanda bu kadar mesafe alacağımızı biz de düşünmemiştik.'' ifadeleriyle aşırı sağ partinin Fransız siyasetinde ulaştığı noktanın kendisini de şaşırttığını söylüyor. Ünlü Fransız gazeteci Alain Duhamel ise 2015 yılının da Le Pen yılı olacağından şüphe duymuyor. Duhamel, bu yıl yapılacak bölgesel seçimlerde de aşırı sağ partinin yükselişini sürdüreceğini iddia etti. Jean Claude Camus, FN'in yükselişini, ''Popülaritesi çok düşük bir sosyalist iktidar ve güç kaybeden bir sağ muhalefetin yanında Ulusal Cephe partisinin yükselişini sürdürecek.''sözleriyle özetliyor.

Marine Le Pen görünürdeki en zayıf tarafını ise partinin onursal başkanlığı görevini de yürüten babası Jean Marie Le Pen oluşturuyor. 1972'de kurduğu FN'in 2011 yılına kadar genel başkanlığını yürüten baba Le Pen'in Fransız kamuoyunda imajı ise oldukça kötü. Son olarak gerçekleştirilen ankette Fransızların yüzde 91'i Jean Marie Le Pen hakkında olumsuz görüş belirtmiş, ankete katılanların yüzde 93'ü baba Le Pen'i provakatör yüzde 85'i ise ırkçı olarak nitelendirmişti. FN Onursal Başkanı Le Pen'e tepki parti içerisinde de giderek artarken, son olarak Yahudilere yönelik açıklamalarının yer aldığı video partinin internet sitesinden kaldırılmıştı. Marine Le Pen de son dönemde babasına karşı tavır alarak 86 yaşındaki politikacının sözleriyle partiyi olumsuz manada etkilediğini iddia etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.