Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Faruk Çelik: “Bakan Asadov ve heyetiyle yaptığımız görüşmelerde tarım alanında her iki ülkenin geleceği konusunda tartıştık”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bakan Asadov ve heyetiyle yaptığımız görüşmelerde tarım alanında her iki ülkenin geleceği konusunda tartıştık” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2017 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2017 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bakan Asadov ve heyetiyle yaptığımız görüşmelerde tarım alanında her iki ülkenin geleceği konusunda tartıştık” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakü’de düzenlenen Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu’na katıldı. Bakan Çelik, forumda Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov ile bir araya geldi. Ardından ortak basın toplantısı gerçekleşti.

Verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çelik, "Bakan Asadov ve heyetiyle yaptığımız görüşmelerde tarım alanında her iki ülkenin geleceği konusunda tartıştık, değerlendirdik, konuştuk. Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiğimizi belirtmek istiyorum. İki ülke arasındaki Tarım Bakanlıkları arasındaki ilişkilerimiz 1994 yılından yani bağımsızlığı kazandıktan sonra başladı ve bugün itibariyle 8’incisini gerçekleştirdiğimiz Tarım Yürütme Komitesi toplantısını tamamlamış bulunuyoruz. Buna bir de iş formu ekledik. İş dünyamızın temsilcilerini, iş adamlarını bir araya getirdik. İnşallah yakın gelecekte Ankara’da da bir araya geliriz ve tarımsal ticaretimizin artmasına katkı sağlayacak çalışmaları gerçekleştiririz. Tarımsal ürünleri çeşitlendirmemiz gerekiyor ve bunda da hemfikiriz. Ayrıca ülkeler arasındaki deneyimlerimizi de paylaşacağız. Özellikle hayvancılıkta şap hastalıklarıyla ilgili, tarımsal sigortalarla ilgili, veterinerlik hizmetleriyle ilgili birçok konuda bakanlıklar arasında inşallah ilişkilerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Eğitim konusunu yine karşılıklı potansiyellerimizi değerlendireceğiz ve bu her iki ülkenin çiftçileri için son derce yararlı neticeler doğuracak. Önümüzdeki dönem içerisinde mayıs ayında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı var. O toplantı öncesinde Tarım Bakanları toplantısı var. Sayın Bakanımızı orada heyetiyle birlikte görmek istiyoruz. Onun öncesinde Nisan ayında Türkiye olarak Afrika Tarım Bakanlarını Türkiye’de bir araya getiriyoruz. Afrika’nın dışında birçok ülke katılmak istiyor ama biz oraya da şeref konuğumuz olarak da dost, kardeş ülke ve değerli kardeşimiz Haydar beyin heyetiyle beraber orada bulunmasını da özellikle arzu ediyoruz. Bu ziyaretimizde de bu talebimizi iletmiş olduk. Bu güzel ev sahipliğinden dolayı sayın Bakana, heyetine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haydar Asadov ise, "Görüşmelerimizde ürünlerin ithalatı ve ihracat hacmini artırmaktan daha çok ortak kurumlar kurmak istiyoruz. Türk yatırımcıların Azerbaycan’a yatırım yaparak tarım ve hayvancılık alında ortak kurumların kurulması önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanına Türkiye’de dünya merkezi yaratılıyor o merkezin bir örneğini burada kurmak ve oranın imkanlarından burada yararlanmayı geniş bir şekilde konuştuk" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısından sonra iki ülke Tarım Bakanlıkları arasında “Yem bitkisi tohumu üretimi ve sertifikalaştırılması” alanında mutabakat zaptı imzalandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.