Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ezberler bozuldu! O saldırıyı gerçekleştirenler...

Bangladeş’te 22 kişinin ölümüne neden olan IŞİD saldırısını gerçekleştiren militanların, tanınmış siyasetçiler ve iş adamlarının çocukları olduğu ortaya çıktı. Saldırı, IŞİD ideolojisinin ‘öfkeli gençler’ ile sınırlı olmadığını gözler önüne serdi

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 07:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 07:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ezberler bozuldu! O saldırıyı gerçekleştirenler...
Bangladeş’in başkenti Dakka’da geçen hafta yabancıların gittiği bir kafeye düzenlenen ve 22 kişinin ölümüne neden olan saldırının faillerine yönelik yeni gelişmeler, ülkede şok etkisi yarattı. IŞİD terör örgütünün üstlendiği saldırıyı gerçekleştiren altı gencin, ünlü ailelerin oğulları olduğu ortaya çıktı. Ülkenin en elit okullarında eğitim alan, yurtdışında üniversiteye giden gençlerin ülkeyi kana bulayan bir saldırı gerçekleştirmesi, radikallerin oluşturduğu ağın boyutu konusunda endişe yarattı. Olay, IŞİD ideolojisinin, yoksul ya da dışlanmış ‘öfkeli gençler’ ile sınırlı olmadığını gözler önüne serdi.

Bangladeşli yetkililer, saldırganların kimliklerini açıklamayı reddetmiş, Başbakan Şeyh Hasina olayın yerel bir terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğini, IŞİD ile ilgisi olmadığını savunmuştu. Ancak saldırıyı üstlenen IŞİD, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden gönderdiği mesajlarda, saldırganların IŞİD bayraklarıyla çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

İktidar partisi üyesi

Arkadaşları ve ailelerinin, tamamı 18-20’li yaşlardaki saldırganların fotoğraflarını teşhis etmesi üzerine saldırganların kimlikleri ortaya çıktı. Bangladeş basını, güvenlik güçlerince öldürülen saldırganların cesetlerinin fotoğrafları ile IŞİD hesabından yayınlanan fotoğrafların örtüştüğünü bildirdi.

Saldırganların tamamının ülkenin “kaymak tabakasına” mensup olması, Bangladeşlileri şoke etti. Basında yer alan haberlere göre, tanınmış siyasetçiler ve iş adamlarının çocukları olan saldırganlar, Bangladeş’in İngilizce eğitim veren elit özel okullarında eğitim aldı. Tamamı üniversite mezunu olan saldırganların bazılarının, eğitim hayatlarına Malezya’da devam ettikleri ve bu ülkedeki Monaş Üniversitesi’ne gittikleri aktarıldı. Militanların birinin, iktidardaki Avami Ligi partisinin bir yöneticisinin oğlu olduğu ortaya çıktı.

En iyi okullara gittiler

Saldırganlardan 18 yaşındaki Saameh Mubaşer ise ünlü bir iş adamının oğlu. Daka’da yabancı bir şirketin yöneticisi olan Meer Hayet Kabir, polisin askeri morgda oğlunun cesedini teşhis etmesini istemesi üzerine olayı öğrenmiş. Saldırının gerçekleştiği diplomatik bölgede lüks bir evde yaşayan aile, oğullarının olaya karışması karşısında şoke olmuş.

Daka’daki en iyi özel okulların başında gelen Scholastica Okulu öğrencisi olan Mubasher, 29 Şubat’ta okula gitmek üzere evden çıktıktan sonra bir daha geri dönmemiş. Ailesi durumu polise bildirerek oğullarının fotoğraflarını temin etmiş. New York Times’a konuşan baba Kabir, “Tüm dünyadan oğlum adına özür dilemem gerekiyor” dedi.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan Bangladeşli bir yetkili, saldırıyı gerçekleştiren en az iki gencin daha Mubaşer ile aynı özel okula gittiğini söyledi. Yetkiliye göre, içlerinden biri de özel bir okul olan Kuzey Güney Üniversitesi’nde eğitim aldı. 2013 yılında seküler bir Blogger’ı palayla öldüren öğrencilerin de bu üniversitede eğitim aldığı biliniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.