Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan: “Kıtaların Böylesine Dengesizce Şekillendiği Yapılandığı Yapı Dünyada Adalet Dağıtamaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Birinci Dünya Savaşı’nın şartları içinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez, bu daimi üyelerin içinde...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Birinci Dünya Savaşı’nın şartları içinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez, bu daimi üyelerin içinde Afrika’dan bir tane ülke yoktur, halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların böylesine dengesizce şekillendiği yapılandığı yapı dünyada adalet dağıtamaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 34 Afrika ülkesinde büyükelçiliğin bulunduğunu ifade ederek, “Özellikle Doğu Afrika’nın güvenlik, huzur ve kalkınmasına büyük önem veriyoruz. Kıtanın birçok ülkesinde yürüttüğümüz kalkınma odaklı insani yardım projeleri ile Afrika ülkelerinin kalkınmasına ve onların çabalarına yardımcı olmayı çalışıyoruz. Özellikle 2011 yılından itibaren Somali’nin ayağa kalkması bölgesi için istikrar kaynağı olması için bölge ülkeleri ile işbirliği halinde büyük çaba harcıyoruz. AMISOM’a en fazla asker veren Uganda’nın bu süreçteki yapıcı rolünü takdir ediyoruz” dedi. Erdoğan, Uganda atasözünü dile getirerek “Eti çiğneyebilen dişler birlikte olan dişlerdir. Ortak hayretlerimiz neticesinde bugün Somali 5-6 yıl öncesine göre bambaşka bir seviyeye geldi” ifadelerini kullandı.
Afrika’da istikrarı tehdit eden konunun terörizm olduğunu kaydederek, “Bu konuda 3 başlığı önemsiyorum. bir tanesi mezhepçilik unsurudur. bir tanesi ırkçılık unsurudur. Bir diğer de terörizm unsurudur. Örneğin 35 yıldır terörle mücadele eden ülkemizde biz bunun bedelini bölgede çok ağır ödedik, ödüyoruz. Bölgenin en büyük tehdit unsuru mezhepçiliktir, ikincisi ırkçılık unsurudur. Ne yazık ki ırkçılık unsuru da terörizmi teşvik eden önemli başlıklardan birisidir. Aslında bizim değerlerimizde ne Arap’ın Arap olmayanın ne Arap olmayanın Arap olana üstünlüğü yoktur. Üstünlük, yaratıcıya yakın olmakla tanımlanır. Biz yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Bizim için makam, mevki, ırk bizim için takdir sebebi değildir. Üçüncüsü terörizm. Bölgenin terör ve teröristle mücadelesinde bizler çok büyük mücadele ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR”
Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, “BM’nin Somali’ye ve AMISOM’a bu nokta da kalkıp da bütçesini azalmış olmasını doğru bulmam. Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi kendi başına bırakmak çok ciddi bir yanlış olur. Tabi biz BM öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın Somali’yi bugüne kadar yalnız bırakmadık 2011’den bu yana yalnız bırakmamakta yine kararlıyız. Bildiniz gibi eğitimden sağlığa, alt yapıya varıncaya kadar, havalimanından özellikle deniz işletmeciliğinde limana kadar Türk firmaları görev almış vaziyetteler. Önemli olan gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerle münasebet değil. Az gelişmiş veya en az gelişmiş durumda olan ülkelere yardım elini uzatmaktır. Burada atılması gereken adım şu, hep söylüyorum. Bugün yine paylaşacağım. Dünya 5’ten büyüktür. Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan 5 ülke daimi üyedir, 5 daimi üye dünyanın kaderini belirlemektedir. Birinci Dünya Savaşı’nın şartları içinde oluşan bu yapının devam etmesi kabul edilemez, bu daimi üyelerin içinde Afrika’dan bir tane ülke yoktur, halkı Müslüman olan bir tane ülke yoktur. Kıtaların böylesine dengesizce şekillendiği yapılandığı yapı dünyada adalet dağıtamaz. Geçici ülkeler var diyemeyiz. Geçici üyelerin herhangi fonksiyonun yoktur. BM Genel Kurulu’nun bu konuda hassasiyet gösterterek bir dönüşümlü daimi üyeliği, BM Genel Kurulu’ndan öte Güvenlik Konseyi’ne yerleştirmek gerekiyor. Çünkü dünya 5’ten büyüktür. Orada yeri geldiği zaman Uganda da yer almalı Türkiye’de yer almalı” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.