Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan: “Hedef 1 Milyar Doları Yakalamak Olmalı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Aramızdaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde arttırmaktan yanayız. Hedef 1 milyar doları yakalamak...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Aramızdaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde arttırmaktan yanayız. Hedef 1 milyar doları yakalamak olmalı diye düşünüyorum. Şuan ki potansiyel her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan’daki temasları kapsamında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinde Grabar-Kitaroviç ile bir araya geldi. Erdoğan ve Kitaroviç, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Temaslarına değinen Erdoğan, yarın iş adamlarına hitap edeceklerini ifade ederek, “Bundan sonraki süreci güçlü bir şekilde tahkim edeceğimize inancım tamdır. 10 yıl önce Hırvatistan’a Başbakan olarak gelmiştim. Fakat 10 yıldan bu güne Hırvatistan’ın çok geliştiğini gördüm. Bu Hırvatistan’da farklı bir dinamizmin olduğunu gösteriyor. Hırvatistan’ın AB’ye girişi söz konusu, aynı zamanda NATO’ya girişi söz konusu. Bu süreçte de özellikle NATO ile giriş sürecinde Türkiye olarak bütün desteğimizi kendilerine verdik ve şuanda NATO’da birlikteyiz. Bir gerçeği vurgulamamda fayda var. Aramızdaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde arttırmaktan yanayız. Hedef 1milyar doları yakalamak olmalı diye düşünüyorum. Şuan ki potansiyel her iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Ama bunu yansıtacak, gerçekleştirecek iradenin olduğunu zaten gerek İstanbul’daki görüşmelerimizde, gerekse burada yaptığımı görüşmelerde görüyorum. İş adamlarımız, 60 kadar girişimcimiz Hırvatistan’da yatırımları olan girişimcilerimizdir. Bu artarak da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“BALKANLAR’DA ORTAK POLİTİKALAR GÜDECEĞİMİZİ BU GÖRÜŞMELERDE GÖRDÜM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, havayollarında ciddi bir Türkiye-Hırvatistan arasında hareketlenme olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki haftanın her günü THY Hırvatistan’a bu seyahatleri arttıracaktır. Türkiye’de Hırvat turist sayısı 30 bini aşkın. Burada da arzumuz isteğimiz, gerek Türkiye’den Hırvatistan’a, gerekse Hırvatistan’dan Türkiye’ye olan turist sayısında bu artışın gelişmesi, hatta paket turizmi gerçekleştirmek de mümkün diye inanıyorum” açıklamasını yaptı.
Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Balkanlar’da ortak politikalar güdeceğimizi bu görüşmelerde gördüm. Dayanışma içinde Türkiye-Hırvatistan olarak bu adımları atmak ve bunu gerçekleştirmek Balkanlar’ın geleceği için çok çok önemli, Balkanlar’ın barışı için önemli diye düşünüyorum. Bu konuda Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasının çok daha güçlenerek yürütülmesinin de bu bölge ile ilgili olarak çok çok faydalı olacağını birlikte teyit ettik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’daki görevlerin özellikle NATO’da gözlemci üye dahil veya NATO’ya dahil edilecek ülkelerle ilgili bazı konuları da görüşme imkanının bulunduğunu kaydederek, “Terörle ilgili gelişmeleri aramızda görüştük. Sayın Cumhurbaşkanının özellikle Türkiye’nin terörle bölgede vermiş olduğu mücadeleye yaklaşımı bizleri memnun etti. Bundan dolayı kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Mülteciler konusunu değerlendirdik. Bu konuda Türkiye’nin bölgedeki aktif rolü ortadadır. Bu gelişmelerin Hırvatistan’ı endişelendirdiğini biliyoruz. Enerji, doğalgaz, TANAP hattı ile ilgili konuları aramızda görüşme imkanımız oldu” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “İslam dininin kabulünün 100. yıl törenine davet edilmeyi şükran vesilesi olarak görüyorum. Bu vesile ile de burada TİKA aracılığı ile bazı adımları özellikle atmakta fayda mülahaza ediyorum” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.