Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan Egmont Enstitüsü’nde Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyaretleri kapsamında Egmont Enstitüsü’nde konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında sığınmacı krizine değinen Erdoğan, “Minik Aylan Akdeniz’in sularında yitip giden ne ilk ne de son candır”...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2015 22:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2015 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyaretleri kapsamında Egmont Enstitüsü’nde konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında sığınmacı krizine değinen Erdoğan, “Minik Aylan Akdeniz’in sularında yitip giden ne ilk ne de son candır” dedi.
Konuşmasında Türkiye’nin Avrupa’nın önemli kültür sanat festivallerinden Europalia’da onur konuğu olduğuna değinen Erdoğan, Türkiye’nin eşine az rastlanır zenginlikteki kültürel birikimin Belçika’da sergilenmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti.
Erdoğan, Avrupa’yı harap eden 2’inci Dünya Savaşı’nın ardından yarım asır, Soğuk Savaş’ın bitmesinin ardından çeyrek ve teknolojinin insanları topluca yok etmek için kullanıldığı ilk savaş olan 1’inci Dünya Savaşı’ın üzerinden bir asrın geçtiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Bugün devasa yıkımlardan dersini almış, sınavını vermiş Avrupa’nın başkentinde bugün sadece barış, istikrar, refahtan bahsetmeyi özellikle isterdik. Ancak ne yazık ki şu an bu konuşmayı yaptığım şu sıralarda bölgemizde yaşanan hadiseler bize iyimser bir tablodan bahsetme imkanı vermiyor” sözlerini kullandı.
İklim değişikliği ve fakirlik olmak üzere tüm insanlık ailesini yüzyıllarca etkileyecek sorunlarla karşı karşıya olunduğunu belirten Erdoğan, “Suriye’deki büyük insani trajedi ve Avrupa’nın kapılarına dayanmış yüz binlerce çaresiz insanın durumu ortada” şeklinde konuştu.
“MİNİK AYLAN AKDENİZ’İN SULARINDA YİTİP GİDEN NE İLK NE DE SON CANDIR”
“Binlerce yıldır medeniyetlere beşiklik yapmış bir bakıma dünyanın merkezi sayılan Akdeniz, bugün kıyılarımıza zavallı, masum bebeklerin cansız bedenlerini bırakan bir can ve kan denizine dönmüş durumda” diyen Erdoğan, “Dünya ve Avrupa bu drama ancak 2 Eylül’de güne minik Aylan’ın Bodrum sahilimizde yatan cansız fotoğrafıyla uyandığında dikkatini yöneltebilmiştir. Üstelik Minik Aylan Akdeniz’in Ege sularında yitip giden ne ilk ne de son candır” ifadelerine yer verdi.
“SURİYE KRİZİ 2’İNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRAKİ EN BÜYÜK İNSANİ TRAJEDİSİNE YOL AÇTI”
Suriye’deki rejimin 2011’den şu ana kadar elindeki her türlü silahla kendi halkına terör ve şiddet uyguladığını kaydeden Erdoğan, rejimin 350 bin insanı yok ettiklerini vurguladı. Suriye’deki katliamları eleştiren Erdoğan, “Suriye krizi yakın tarihin 2’inci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insani trajedisine yol açtı” diyerek ülke nüfusunun yarısından fazlasının yerinden olduğunu ifade etti.
Erdoğan, “Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Dönem Başkanı olarak geçtiğimiz Temmuz ayında burada Brüksel’de AB ve diğer ilgili tarafların katılımıyla ‘Akdeniz’de Göç’ konulu bir toplantı düzenledik. Göçün sadece bir güvenlik meselesi olmadığı nesiller boyu devam edecek insanlık trajedisi olduğu bu toplantıda ifade edildi” sözlerin yer verdi. Göç karşısında kalıcı çözümlerin şart olduğunu söyleyen Erdoğan, 70’inci Dönem BM Genel Kurulu’nda önerileri üzerine Akdeniz havzasında düzensiz göçmenlerin ve özellikle Suriyeli sığınmacıların trajedilerine ilişkin ‘küresel farkındalık’ başlığı altında bir konu ele alındığını ve bunun önemli olduğunu ifade etti.
Erdoğan, “Suriye’de karşı karşıya olduğumuz bu insani dramın bertaraf edilmesi ancak sorunun köküne inmekle mümkün olacaktır” diyerek “Ülkeye barışın gelmesi veya istikrarın yeniden tesisi rejimin değişmesini sağlayacak bir kontrollü geçiş süreci ile mümkün olabilir. Bu rejim önce DAEŞ gibi vahşi ve barbar bir örgütle işbirliği yaparak terörün önünü açtı. Sonra da bununla mücadele etme sorumluluğunu uluslararası topluma yükledi. Pek çok ülke de sırf kendi işine geldiği için bu oyuna ortak oldu, eşlik etti. Suriye’de terör ve aşırıcılıkla mücadeleyi ancak tüm Suriyelileri kucaklayabilen meşru bir hükümet verebilir, bu hükümet değil. Çünkü bunlar bir terör devletinin yöneticileridir” diye konuştu.
“ZAMAN HEPİMİZİN ALEYHİNE DÖNÜŞÜYOR”
Yaşananların Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ çağrılarının ne kadar doğru olduğu bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, “Suriye’de yaşananlar eğer bir an önce çözüm yolu açılmazsa, tüm bölge ve tüm dünya için ciddi bir tehdit haline dönüşme yolundadır” dedi. Uluslararası toplumun artık üzerine düşen görevi bir an önce yapması gerektiğini belirten Erdoğan, “Zaman hepimizin aleyhine dönüşüyor” dedi.
DAİŞ’in Irak’ta Musul’a saldırdığı andan itibaren Irak’a insani yardım yapan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Irak’taki mezhepçi siyasetin ülkedeki istikrarsızlığı derinleştirdiğini ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin güçlenmesine zemin hazırladığını aktardı.
Türkiye’nin onlarca yıl terör mücadelesini verdiğini söyleyen ve terörün İslami terimlerle anılmaması gerektiğini bildirerek “Terörü terör, teröristi terörist olarak tanımlamak yeter” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.