Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan-biden Görüşmesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “bizim İçin Ypg-pkk-pyd Arasında Herhangi Bir Fark Yok. Daeş Arasında Bir Fark Yok. Bizim Onlarla, Onların Bir Fiili Durum Yaratmasına Müsaade Etmemiz Ya Da Müsamaha Göstermemiz Söz Konusu Değil. Onlar Da Bunu Anladıklarını O Yüzden Özellikle Mümbiç Bölgesine Yapılacak Operasyonla İlgili Bizim Hassasiyetlerimizi Ve Ortak Hedeflerimizi Esas Alan Bir Plan Üzerinde Çalişilacağini Söylediler” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 19:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erdoğan-biden Görüşmesi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bizim için YPG-PKK-PYD arasında herhangi bir fark yok. DAEŞ arasında bir fark yok. Bizim onlarla, onların bir fiili durum yaratmasına müsaade etmemiz ya da müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Onlar da bunu anladıklarını o yüzden özellikle Mümbiç bölgesine yapılacak operasyonla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ortak hedeflerimizi esas alan bir plan üzerinde çalışılacağını söylediler” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Washington’da ikili görüşmeler de gerçekleştiriyor. Erdoğan, temasları kapsamında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kabul etti. ST. Regis Otel’de gerçekleştirilen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Kalın, YPG ilerleyişi konusundaki endişe dile getirildiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız o konuyu dile getirdi. Bizim için YPG-PKK- PYD arasında herhangi bir fark yok. DAEŞ arasında bir fark yok. Bizim onlarla, onların bir fiili durum yaratmasına müsaade etmemiz ya da müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Onlar da bunu anladıklarını o yüzden özellikle Mümbiç bölgesine yapılacak operasyonla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ortak hedeflerimizi esas alan bir plan üzerinde çalışılacağını söylediler. Ki zaten bununla ilgili birimler toplantılarını yapıp detayları konuşacaklar” açıklamasını yaptı.
ABD tarafının Membiç’te ilerlemeyi yavaşlatacakları taahhüdünde bulunup bulunulmadığına dair soruya bu kadar ayrıntının konuşulmadığını kaydeden Kalın, askeri ve istihbarat birimlerinin bu konuyu ele alacaklarını ifade etti. YPG’nin ilerlemesi halinde vurulacağını ifade ettiği ve bu durumun halen devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine Kalın , “Bu görüşmede onlar gündeme gelmedi. Operasyonel detayları konuşacaklar. Bunlar netleşsin” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmesine de değinen Kalın, “Aslında Kerry ana hatlarıyla bu görüşmenin zeminini yapmak için, kendisi cumhurbaşkanımızdan bir görüşmeyi ile talep etti. Geldiler, konu ana hatlarıyla konuşuldu. Suriye konusu ele alındı. Sayın Biden bu konuyu daha detaylı bir şekilde ekibiyle açmış oldu. Burada mülteci krizi, AB ile yapılan anlaşma konuşuldu. Biden bu anlaşmayı desteklediklerini ifade etti ama yükün önemli bir kısmın Türkiye’nin sırtında olduğunun farkında olduklarının altını bir kez daha çizdi. Kendileri de benim anladığım kadarıyla mülteci krizinin çözmenin yolu Suriye krizini çözmekten geçiyor. Bunun farkında olduklarını ima eden ifadeler kullandılar” ifadelerini kullandı.
“GÜLEN KONUSU GÜNDEME GELMEDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştireceği görüşmeye yönelik açıklamada bulunan Kalın, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
”Akşam Beyaz Saray’daki yemekten sonra ikili görüşme olacak. Muhtemelen Suriye konusu konuşulacak. Bizim gündemimiz var ama Obama’nın ne getireceğini bilmiyoruz ama büyük ihtimalle Suriye Irak konularını konuşacağız.”
Kalın, Fetullah Gülen konusunun gündeme gelmediğini ifade etti.
“DAEŞ’İN AMERİKAN VE İSRAİL HEDEFLERİNİ VURMAYI PLANLADIĞINA DAİR İSTİHBARATLAR BİZE DE GELDİ”
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kalın, Türk tarafından bir yetkilinin ABD’nin PKK’yı liste dışı bırakmamasına yönelik soruya ise, “Bizim görüşmelerimiz de böyle bir şey gündeme gelmedi. Tam tersi kendileri açık net, kararlı mesajlar verdiler. İlk bu konu ile başladı Biden. PKK bir terör örgütüdür, yaptıkları son saldırılar kınıyoruz dedi” karşılığını verdi.
Belli bir tehdit olduğu ve ABD’li ailelerin tahliyesinin görüşülüp görüşülmediğine dair soruyu yanıtlayan Kalın, “O doğru. Bunu istihbarat birimimiz takip ediyor. Yeni değil aslında. Son 10-15 gündür gelen istihbarat. İsrail’e de gelen istihbarata benzer şekilde. DAEŞ’in Amerikan ve İsrail hedeflerini vurmayı planladığına dair istihbaratlar bize de geldi. Zaten paylaşıldı” ifadeleri kullandı.
ABD’yi Türkiye’nin uyardığının sorulması üzerine onların da kendi istihbaratı olduğu ve bunun görüşüldüğünü bildiren Kalın, arkadaşların da bu konuda onları uyardığını, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bir tehdit geldiğini ve bunun bu şekilde karar alındığını ifade eden Kalın, Obama ile gerçekleştirilecek görüşmenin yarım saat sürebileceğini bildirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.