Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elitaş’tan Kılıçdaroğlu’na Sert Tepki

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile ilgili söylediklerine sert tepki göstererek, “Tek kelime ile terbiyesizlik. Kadınlara havale ediyorum. Kadın milletvekillerine...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile ilgili söylediklerine sert tepki göstererek, “Tek kelime ile terbiyesizlik. Kadınlara havale ediyorum. Kadın milletvekillerine havale ediyorum, eşine havale ediyorum. O terbiyesizliğin hakkından herhalde eşi gelir” dedi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hollanda temaslarına değinerek başlayan Bakan Elitaş, Amerika’nın sermayesinin Türkiye’deki yatırım miktarının 50 milyar doların üzerinde olduğunu kaydederek, “Bin 600’ün üzerinde firma var. Eğer TTIP anlaşmasında Türkiye dışarıda bırakıldığı takdirde 50 milyar dolar sermayesi olup bin 600 firma tarafından temsil edilen Amerika’nın sermayesi de doğrudan doğruya zarar görmüş olacak. Özellikle ABD’deki siyaset kurumu Türkiye’de TTIP’ye girme konusunda biraz yavan davrandığını gördüm. onu pazarlık unsuru gibi değerlendirmeye, elinde bir fırsat olarak değerlendirmeye çalıştığını gördüm. Muhatabım değerli Obama’nın ticaret temsilcisi, ki bakan seviyesinde, kendisine de ifade ettim. dedim ki ‘Bu TTIP anlaşmasında Türkiye’nin dışarda kalması Türkiye için olağanüstü derecede ölüm kalım meselesi değil. Çünkü Türkiye her ne kadar yaptığı ticaretin yüzde 485 civarındaki bir kısmını AB ile yapsa da, ki bundan 10 yıl önce ihracatımız yüzde 55’den fazlası AB ileydi, yeni pazarlar bularak bunu yüzde 45’in altına düşürmüştük” ifadelerini kullandı.
Hindistan, Çin, Japonya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin yeni yeni pazarlar olarak ortaya çıkmasının ardından kaybedilen pazar imkanlarının bulunmuş olacağını bildiren Bakan Elitaş, “AB ile serbest ticaret anlaşması, gümrük birliği olmayan başka ülkeler nasıl ticaretini gerçekleştirebiliyorsa, Türkiye’de böyle bir mesele varsa başka ülkelerle ticaretini geliştirme pozisyonuna girmiş olur” dedi.
“2016 YILINDA GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ HIZLI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİR”
Ekonomi Bakanı Elitaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“ABD ile yapacakları serbest ticaret anlaşmasının doğrudan doğruya Türkiye’de uygulanmasını savunmadıkları takdirde Türkiye’ye saygısızlık yapmış olurlar. Ama tekrar söylüyorum TIIP bizim için olmazsa olmazımız değil ama AB’nin Türkiye’ye haksızlık yapmadığı ifade edebilmek için yapacağı en önemli göstergelerden biri bu olması gerekir."
“20 yıldır var olan bu sistemin 2016 yılında gümrük birliğinin güncellenmesi ve yeniden gözden geçirilmesi süreci içinde hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekir” diyen Bakan Elitaş, AB ile gümrük birliği anlaşmasında üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarına ‘Türkiye doğrudan taraf olur’ fikrini fikrinin ifade edilmesi halinde ABD ile yapılan anlaşmanın da kendiliğinden TIIP’ye girmiş olacağını ifade etti.
“BİRKAÇ TANE HİSSİ DAVRANAN ÜLKE VAR”
Türkiye’ye karşı haksızlığın kaldırılması gerektiğinin altını çizen Elitaş, "AB ülkelerinde bu noktada bir samimiyet olduğunu gördüm. Birkaç tane hissi davranan ülke var. Bu ülkelerden birisi Yunanistan” dedi. Yunanistan Başbakanı ve 12 Bakan ile yapılan toplantıda olumlu olarak baktıklarını ifade eden Bakan Elitaş, olumsuz cevap verebilecek ülkelerin başında Yunanistan olduğunu ancak Yunanistan’la ikili ilişkilerde iyi bir ilişki olduğunu ve bu haksızlığın giderilmesi için Yunanistan’ın katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi.
"KILIÇDAROĞLU DERHAL ÖZÜR DİLEMELİ”
Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile ilgili söylediklerinin sorulmasına, “Tek kelime ile terbiyesizlik. Eşine havale ettiğimi söyledim zaten. Kadınlara havale ediyorum. Kadın milletvekillerine havale ediyorum, eşine havale ediyorum. O terbiyesizliğin hakkından herhalde eşi gelir. Türk kadınından ve Sayın Bakandan derhal özür dilemeli hatta eşinden de özür dilemeli” dedi.
“BELGELERDE İSİMLERİ GEÇEN KİŞİLERİN İTİRAZ ETMEMELERİ ENTERESAN BİR DURUM"
Bakan Elitaş, Panama Belgeleri ile soruya ise, “11 buçuk milyon sayfa belgeyi okumak zaman alır. Heyet, ekip kurmaları lazım” dedi. Elitaş, “Türkiye’den 100 firma diye söylüyorlar, 10-12 firma diyorlar. Biz de sizin yazdıklarınızdan duyduklarımızla bakıyoruz” dedi.
“Birileri birilerine mesaj veriyor olabilir” diyen Bakan Elitaş, “Tıpkı Wikileaks’te olduğu gibi birileri başkalarına mesaj verip. Dikkatli ol, ayağını denk laf diye bir ifade kullanmış olabilir. Ortadoğu’nun çok karıştığı bir dönemde isimleri geçen kişilerin itiraz etmemeleri enteresan bir durum. İtiraz etmemeleri bu belgelerin doğruluğunu ispatlıyor mu bilmiyorum. Zamanlama manidar” ifadelerini kullandı.
“24 KASIM SAAT 09.20’DE UÇAK DÜŞTÜ. 24 KASIM SAAT 14.00’DA BAKAN OLDUM”
Türkiye-Rusya arasında ilişkiye değinen Bakan Elitaş, “24 Kasım saat 09.20’de uçak düştü. 24 Kasım saat 14.00’da bakan oldum. 4 buçuk, 5 saat sonra bakan oldum. Derhal yaş meyve sebze ihracatçılarının sorunlarını çözmek için, çünkü süreli mallarla ilgili, gümrükte bekleyen mallarla acil tedbir almamız gerekiyordu. O tedbiri de alıp gerçekleştirmiş olduk.
O günden bu tarafa Rusya ile alakalı rahatsız edici bir şey söylemedim. Ticaretin belli kuralları vardır. Ticaretin kuralı cezalandırmak olmamalı” şeklinde konuştu.
“SAVAŞ UÇAĞI DAHİ OLSA UÇAKTAN ATLAYAN ŞAHSIN ÖLDÜRÜLMESİ YANLIŞ BİR EYLEMDİR”
Düşürülen Rus uçağının pilotunu öldüren kişinin tutuklanmasına değinen Bakan Elitaş, “Büyük bir yanlıştı. Kürt tarafından angajman kuralları ihlal edildikten sonra savaş uçağı dahi olsa uçaktan atlayan şahsın öldürülmesi yanlış bir eylemdir. Bu eylemi ifade ettik. Fakat Rusya’nın bu konuyu farklı bir şekilde yorumlaması daha büyük yanlıştı” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.