Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elif Şafak: Geriye gidiyoruz, nasıl başka milletlere örnek olabiliriz ki?

Türkiye’nin uluslararası arenada en çok okunan yazarlarından Elif Şafak İsveç’te yayımlanan Svenska Dagbladet Gazetesi için bir yazı kaleme aldı. Türkiye’de son dönemde meydana gelen gelişmeleri değerlendiren Şafak; ifade özgürlüğünden,...

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin uluslararası arenada en çok okunan yazarlarından Elif Şafak İsveç’te yayımlanan Svenska Dagbladet Gazetesi için bir yazı kaleme aldı. Türkiye’de son dönemde meydana gelen gelişmeleri değerlendiren Şafak; ifade özgürlüğünden, basın üzerindeki baskılara, çok kültürlülükten son dönemde artan komplo teorilerine birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Türkiye’de komplo teorisi bolluğunun yaşandığını belirten Şafak, şu ifadelere yer verdi: ‘‘Hükümet, eleştirinin ‘vatana ihanet’ olarak algılandığı bir atmosfer oluşturdu. Hükümeti eleştirenler sadece yeterince vatansever olmamakla ya da daha kötüsüyle değil; aynı zamanda Batılı güçlerin kucağına oturmakla suçlanıyor. Paris’teki saldırıdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan hemen (şu ifadelerle) Batı'yı suçladı: 'Müslümanlar olarak biz hiçbir zaman terör katliamlarında bulunmadık. İslam dünyası ile bir oyun oynuyorlar, bunun farkında olmamız lazım.' Bu tür açıklamaları duyan Türkler, Avrupalı güçlerin Orta Doğu ve Türkiye’yi karıştırmak için uğraştığına inanıyor.’’

Erdoğan ve AK Parti'nin, Türkiye’nin son 10 yılda aldığı mesafeyi gitgide geri çevirdiğini belirten Şafak, ‘‘İnternet, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki sistematik baskılar artıyor. Geçtiğimiz yıllarda 400’den fazla gazeteci işini kaybetti, 150 gazeteci ise yargılanmayı bekliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2015 yılı raporunda şunları yazdı: 'Adalet ve Kalkınma Partisi ve Recep Tayyip Erdoğan insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin altını oyarak Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği gelişmeyi gitgide tahrip ediyor.' " ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de yazı yazan herkes üzerinde bir baskı olduğunun altını çizen Şafak, şöyle devam etti: "Türkiye’deki her bir gazeteci, şair, yazar artık biliyor ki; kelimelerin bir ağırlığı var ve başlarını belaya sokabilirler. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; bir şiir, hikaye, roman ya da basit bir Twitter mesajı, mahkemeye verilmeye, tacize uğramaya, şeytanlaştırılmaya hatta hapse atılmaya neden olabilir. Yazdığımızda bunu aklımızda tutuyoruz ve bu oldukça yoğun bir otosansüre neden oluyor. Ama yine de utandırıcı olduğu düşündüğümüz için bu konuda konuşmak istemiyoruz.’"

"TÜRKİYE; PARÇALARA AYRILMIŞ, BÖLÜNMÜŞ VE KAFASI KARIŞIK"

Türkiye’nin kıymetli vaktini ve enerjisini neticesiz tartışmalara ve komplo teorilerine harcadığını ifade eden Şafak, "Halihazırda Türkiye çok uzun zamandan beri kutuplaştırılmış durumda. Bugün AKP destekçileri ile muhalifleri arasındaki fark öyle büyük ki; kimse bir köprü kurmaya çalışmıyor bile. Ve Türkiye kıymetli vaktini ve enerjisini neticesiz tartışmalara ve komplo teorilerine harcarken içinde bulunduğu bölgede ani değişimler meydana geliyor. Halihazırda Türkiye’nin bir sınırında İslami aşırılık, diğer sınırında Yunanistan’ın aşırı solu mevcut. Bu iki ayrı dünyanın ortasında Türkiye; parçalara ayrılmış, bölünmüş ve kafası karışık."

"GERİYE GİDİYORUZ NASIL BAŞKA MİLLETLERE ROL MODEL OLABİLİRİZ?"

Türkiye’nin geriye doğru gittiğini belirten Şafak yazısını şu cümlelerle sonlandırdı: "Her şey çok daha farklı olabilirdi. Bu ülke eğer, ifade özgürlüğüne saygılı, çoğulcu bir demokrasi olabilseydi Müslüman dünyası üzerinde büyük roller oynayabilirdi. Ancak bu olmadı. Her ne kadar Türk politikacılar Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında nasıl bir köprü oluşturduğunu anlatsalar da bu metafor artık uygun değil. Basının düşmesi, kadına yönelik şiddetin artması, gücü paylaşma iradesinde yetersizlikle birlikte Türkiye çeşitlilik ve birlikte yaşama kültürünü oluşturmada başarısız oldu. Gerçek şu ki; geriye doğru gidiyoruz; nasıl başka uluslara örnek olabiliriz ki?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.