Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya’nın ‘kızılötesi’ görünümü büyüledi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya ait meteoroloji uyduları, kızılötesi ışınlar altında Dünya'nın hızlandırılmış görüntüsünü ortaya çıkardı. Farklı konumlardaki GOES-13 ve GOES-15 uydularına ait görüntüler,...

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2015 05:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 05:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya’nın ‘kızılötesi’ görünümü büyüledi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya ait meteoroloji uyduları, kızılötesi ışınlar altında Dünya'nın hızlandırılmış görüntüsünü ortaya çıkardı.

Farklı konumlardaki GOES-13 ve GOES-15 uydularına ait görüntüler, yeryüzünün kızılötesi ışınlar altında nasıl göründüğünü gösterdi. Kanada'daki Victoria Üniversitesi öğrencisi James Tyrwhitt-Drake, 30 Kasım 2014 ile 26 Ocak 2015 tarihleri arasında çekilen görüntüleri hızlandırılmış video (time-lapse) haline getirdi.

Kızılötesi ışınlar altında elde edilen görüntüler, Dünya'nın sürekli hareket halindeki bulutlarının ve su buharının ahengini gözler önüne seriyor. Daha aydınlık görülen kısımlar, uzaya daha fazla kızılötesi ışının saçıldığı bölgeleri temsil ediyor. Videoda her saniye, Dünya üzerinde geçen 21 saate denk geliyor.

Çok uzun zamanlarda gerçekleşen olayların hızlandırılmış görüntülerini oluşturma tekniği olan 'time-lapse', belli zaman aralıklarında alınan karelerin daha sonra birleştirilip hareketli görüntüye dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Her bir film karesinin normalden çok daha yavaş, uzun aralıklarla çekildiği bu sinema tekniğinde, hızlandırılmış, zaman atlamalı bir sonuç elde ediliyor. Bu da insan gözünün izleyemediği süreçleri kaydetmeyi ve izlenebilir kılmayı mümkün hale getiriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.