Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın En Uzun Tüneli Açıldı

Avrupa’da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya’yı birbirine bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğu ve 2 bin metre derinliğiyle dünyanın en uzun tüneli olan Gotthert Tüneli, 4 ülkenin başkan ve başbakanının katıldığı törenle açıldı.Dünyanın...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 19:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa’da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya’yı birbirine bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğu ve 2 bin metre derinliğiyle dünyanın en uzun tüneli olan Gotthert Tüneli, 4 ülkenin başkan ve başbakanının katıldığı törenle açıldı.
Dünyanın en uzun ve en derin tüneli olan Gotthard Tüneli, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Johann Schneider-Amman, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin katıldığı törenle açıldı. 17 yılda yapımı tamamlanan tünel, 11 milyar euroya mal oldu. Kuzey denizini Akdeniz’e demiryoluyla bağlayan tünel, İsviçre’nin en büyük projeleri arasında bulunuyor.
12 metre çapında, 400 metre uzunluğunda, 3 bin ton ağırlığında dev bir matkap makinasıyla delinen ve dünyanın en kati kaya kütlesine sahip olan Gotthart Dağı’nın zirvesi ile tren hattının geçtiği zemin arasında 2 bin metre mesafe bulunuyor. Tünelin iç sıcaklığı 50 dereceyi buluyor. Tünelde günlük olarak 65 yolcu ve 180 yük treninin geçmesi planlanıyor. Çalışmalarda 28 milyon ton kaya ve taşın çıkarıldığı tünelden günde önce 9 bin yolcunun geçmesi, 2020 yılına gelindiğinde de 15 bin yolcunun geçmesi bekleniyor.
Tünelle Zürih’ten Milano’ya gidiş 1 saat kısalarak, 2 saat 40 dakikaya düşecek. Tünel inşaat geleneği olan İsviçre’de ilk tünel 1708 yılında inşa edildi. Tünelin inşaatında Avusturya ve İsviçre firmaları ana taşıyıcı firmalar olurken, Avusturya’da yerleşik Türk kökenli Rönesans şirketinin de tünel yapımına önemli katkısı bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.