Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya siyasetine 'kadın' damgası

Uluslararası siyasette söz sahibi koltuklarda önümüzdeki yıldan itibaren muhtemelen daha fazla kadın göreceksiniz.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2016 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2016 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya siyasetine 'kadın' damgası
Angela Merkel'in başbakanlığındaki Almanya'dan sonra, İngiliz hükümetinin başına da bir kadın siyasetçinin geçmesi kesinleşti. Birleşik Krallık'taki tarihi referandumun ardından iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin liderliğinden istifa eden David Cameron'ın halefi ya İçişleri Bakanı Theresa May ya da Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Andrea Leadsom olacak.

İngiliz parlamentosundaki Muhafazakâr Partili vekiller arasında önceki gün yapılan oylamada, May 329 vekilden 199'unun, Leadsom ise 84'ünün desteğini almıştı. İngiltere Adalet Bakanı Michael Gove 46 oy alarak bu turda elenmişti. May ya da Leadsom, İngiltere tarihinin ikinci kadın başbakanı olacak. İngiltere'nin ilk ve sonkadın başbakanı, 1979-1990 yılları arasında görev yapan "Demir Leydi" lakaplı Margaret Thatcher idi.

CLINTON'IN AYAK SESLERİ

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde de Demokrat Parti'nin muhtemel adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı favori gösteriliyor. Yapılan son anketler Clinton'ın yüzde 51'e yüzde 42 ile Trump'ın en az 9 puan önünde olduğuna işaret ediyor.

Dolayısıyla büyük bir sürpriz olmazsa, Kasım'daki seçimlerden sonra ABD Başkanı Barack Obama koltuğunu Clinton'a devredecek.

BM GENEL SEKRETERLİĞİ İÇİN KIYASIYA YARIŞ

Uluslararası alandaki bir diğer önemli koltuk ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği. İki dönemdir, yani 2007'den beri BM Genel Sekreterliği yapan Ban Ki-mun, bu sene sonunda görevi bırakıyor.

BM üyesi ülkelerin Güney Koreli Ban'ın yerine geçecek isim için aday gösterme süreci devam ediyor. Son olarak Kosta Rika, Christiana Figueres'i bu koltuk için aday gösterdi.

Kosta Rikalı Figueres (59), altı yıldır Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreterliği yapıyor.

Üç dönem Kosta Rika Devlet Başkanlığı yapan Jose Figueres Ferrer'in kızı olan Christina Figueres, bir başka eski devlet başkanı Jose Maria Figueres'in de kız kardeşi.

BM Genel Sekreterliği için şu ana kadar, Figueres ile birlikte 12 isim aday gösterildi. Adaylardan altısı kadın. Bu altı isimden birinin seçilmesi halinde, ilk kez bir kadın BM Genel Sekreterliği görevini üstlenecek. Birçok BM ülkesi, bu görevin artık bir kadına teslim edilmesi gerektiği görüşünde.

Figueres dışındaki beş kadın aday şöyle:

İrina Bokova (Bulgaristan)

Vesna Pusic (Hırvatistan)

Natalia Gherman (Moldova)

Helen Clark (Yeni Zelanda)

Susana Malcorra (Arjantin)

SIRA DOĞU AVRUPA'DA MI

12 adaydan sekizi ise Doğu Avrupalı. Teamüller görev sırasının bir Doğu Avrupa ülkesinde olduğuna işaret ediyor. Şu ana kadar hiçbir Doğu Avrupalı, BM Genel Sekreteri olmadı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.