Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya liderlerinden Trump mesajları

ABD seçimlerinin kazananı yeni Başkan Donald Trump'a dünya liderlerinden ilk yorumlar gelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2016 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2016 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya liderlerinden Trump mesajları
İLK ARAYAN SİSİ OLDU

Reuters, Trump'ı telefonla arayarak kutlayan ilk uluslararası liderin Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi olduğunu bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik mesajı gönderdi.

Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti.

Putin, Moskova ve Washington arasında eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin pozisyonunu göz önünde bulundurma prensiplerine dayanan yapıcı bir diyalog oluşturulmasının iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına cevap vereceğine vurgu yaptı.

Rusya lideri Putin, ABD Başkanı seçilen Trump'a yeni görevinde başarılar diledi.

Fransa'nın aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen Donald Trump'ı twitter hesabından "Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı ve özgür Amerikan halkını tebrik ediyorum" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, seçim sonuçlarının Amerika ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri zayıflatmaması gerektiğini belirtti. Ayrault ayrıca Amerika ile İklim değişikliği konusundaki durum, İran nükleer anlaşması ve Suriye'deki iç savaş ile ilgili yaşananları berraklaştırmak gerektiğini bildirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "ABD’de seçmenler konuştu. Donald Trump’ın galibiyeti tartışmasız ve saygı duyulmalı. Trump'ı ve Cumhuriyetçi Partiyi zaferlerinden ötürü tebrik ederim." ifadelerini kullandı.

ALMAN SAVUNMA BAKANI: BÜYÜK BİR ŞOK

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ARD televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD’deki seçim sonuçlarının gidişatının kendisi için ağır bir şok olduğunu kaydetti. Leyen, Trump'ın aldığı oyların kendisi için değil, kurulu düzene karşı verildiğini bildiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

'TRUMP BÖLÜNMÜŞ BİR MİLLETİ BİR ARAYA GETİRMELİ'

Schulz, Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın ABD'de 2016 başkanlık seçimini kazanması üzerine yazılı açıklama yaptı. Schulz, "ABD’de seçmenler konuştu. Donald Trump’ın galibiyeti tartışmasız ve saygı duyulmalı. Trump'ı ve Cumhuriyetçi Partiyi zaferlerinden ötürü tebrik ederim." açıklamasında bulundu.

Trump'ın milyonlarca Amerikalı'nın korku ve sıkıntılarının bayraktarı olmayı becerdiğini belirten Schulz, "Bu kaygılarla, güvenilir politikalar ve tekliflerle ilgilenilmek zorunda. Bu kampanya, Amerika’nın en iyisi olarak anımsanmayacak. Sert eleştiri ve kutuplaşma bu seçimle ilgili çekişmenin yakıtı oldu. Başkan Trump’ın bölünmüş bir milleti bir araya getirmek gibi göz korkutucu bir vazifesi olacak." ifadesini kullandı.

Schulz, Trump'ın başkanlığının dış ilişkilerin geleceğiyle ilgili pek çok soruyu cevapsız bıraktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Suriye, Irak, Ukrayna, Libya, Trump’ın diplomaside rolü ve anlaşma yapma yeteneği gibi konular başkanlığın birinci gününde test edilmeye başlanacak. Bu konular, sorumluluk, itidal ve liderliğin doğru oranda karışımını gerektiriyor."
Küresel politikanın ABD’nin devamlı angajmanına ihtiyaç duyduğunu anlatan Schulz, dışa dönük bir ABD başkanlığı beklendiğini ve umulduğunu ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.