Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Donbas, Ukrayna’da birlik için şartlarını açıkladı

Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ta tek taraflı olarak kurulan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri taleplerinin karşılanması durumunda, Ukrayna’da birlik çalışmalarına saygı duyacaklarını açıkladı. Belarus’un başkenki Minsk’te...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Donbas, Ukrayna’da birlik için şartlarını açıkladı
Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ta tek taraflı olarak kurulan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri taleplerinin karşılanması durumunda, Ukrayna’da birlik çalışmalarına saygı duyacaklarını açıkladı.

Belarus’un başkenki Minsk’te başlayacak Temas Grubu toplantıları çerçevesinde milis güçlerin pozisyonunu açıklayan temsilciler, “Çatışmaların sona ermesi ve barışın kurulması için eşit şartlarda görüşmelerin olması kabul edilebilir tek yöntemdir… 17 Nisan 2014’de ABD, AB ve Ukrayna’nın da yer aldığı Cenevre görüşmeleri temel alınmalı…” bilgisini paylaştı.

Sözde Donetsk Halk cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Minsk’e Temas Grubu’na şartlarını iletmek için geldiğini, çerçeve görüşmeler için 8-9 maddelik bir talepleri olduğunu söyledi. Minsk’te krizin çözümüne yönelik önemli bir atılım beklemediğini ifade eden Purgin, bunun başlangıç aşaması olduğuna dikkat çekti.

Donbas’ın talepleri arasında bölgelerin özel statüsünün kabul edilmesi, Rusça’nın resmi dil olarak tanınması, Kiev’in terörle mücadele operasyonlarını sonlandırması ve bölgede serbest seçimlerin yapılması var. Donetsk ve Lugansk siyasi tutuklular ve milis güçler için de genel af ilan edilmesini talep ediyor. Özel askeri birliklerin kurulması, hakim ve savcıların atama yetkilerinin devri gibi istekler de listede yer alıyor.

Taleplerin kabul edilmesi durumunda Donbas da, Ukrayna’da ortak ekonomik, siyasi ve kültürel birliğe saygı duyacak. Donbas, özel ekonomik statü ile dış ekonomik ilişkiler geliştirmek istiyor. Rusya ve Gümrük Birliği ile özel ekonomik ilişkilerin kurulmasına izin verilmesi talep ediliyor.

Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Rusya Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov ve AGİT Ukrayna Temsilcisi Heidi Tagliavini’nin oluşturduğu Temas Grubu Minsk’te çalışmalarına başladı. Ayrılıkçı bölgelerden Donetsk’i Başbakan Yardımcıs Purgin, Lugansk’ı ise Yüksek Konsey Başkanı Valeri Karyakin temsil ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.