Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demirtaş: “Dokunulmazlıklarla İlgili Kişisel Kaygı Duymuyoruz”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington’daki parti temsilciliği tarafından düzenlenen konferansta gerçekleştirdiği konuşmasında, dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinerek, “Ne ben ne de hiçbir arkadaşımız kişisel...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2016 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2016 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington’daki parti temsilciliği tarafından düzenlenen konferansta gerçekleştirdiği konuşmasında, dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinerek, “Ne ben ne de hiçbir arkadaşımız kişisel olarak kaygı duymuyoruz. Belki önümüzdeki kısa bir dönem sonra bir kısmımız cezaevlerinde de olabiliriz” dedi.
Temaslarda bulunmak üzere ABD’ye gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington’da bulunan parti temsilciliği tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Uluslararası toplum, uluslararası dayanışmanın Türkiye’de yaşanan sorunlarla ilgili hayati öneme sahip olduğunu belirten Demirtaş, “Partimizin kimseden bir talebi yok, partimizin çözüm önerileri var, çözüm projeleri var. Biz kimseden bir talepte bulunmuyoruz. Bu çözüm projelerimiz, çözüm süreciyle çatışma sürecine göre değişmiyor. Türkiye için halen öz yönetim, özerklik, bir tür otonomi halen çözüm önerisi olarak savunuyoruz, barış görüşmeleri devam ettiğinde de bunu savunuyorduk. Partimizin resmi çözüm politikasıdır. Merkezi devlet yönetimine alternatif olarak Türkiye’de özerkliği resmi olarak parti programında savunuyoruz. Ben de o partinin eş genel başkanıyım. Geçen yılda savunuyorduk, önceki yılda, seneye de savunacağız”
“YENİDEN ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Demirtaş, barış sürecine dönme durumunun olup olmadığına yönelik soruya, “Kısa vadede yeniden çözüm sürecine dönüleceğini düşünmüyorum. Kısa vade için umut görünmüyor” dedi.
“DOKUNULMAZLIKLAR İLGİLİ KİŞİSEL KAYGI DUYMUYORUZ”
Dokunulmazlıklarla ilgili soruya yanıt veren Selahattin Demirtaş, “Ne ben ne de hiçbir arkadaşımız kişisel olarak kaygı duymuyoruz. Belki önümüzdeki kısa bir dönem sonra bir kısmımız cezaevlerinde de olabiliriz. Fakat Türkiye’nin gidişatı açısından dokunulmaz mevzusu ile ilgili çok kaygılıyız. Bu bizim kişisel meselemiz değil. Çılgınlığın artık geri dönülmez noktalara ulaşması demek. Demokratik siyasi kanalların geri dönülmez bir şekilde kapatılması demektir. Bunu önlemeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
“BENİM PARTİM DIŞINDA TÜRKİYE’DE TÜRKİYE PARTİSİ YOK”
Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Oralarda taş üstünde taş koymayın, baş üstünde baş koymayın’ ifadelerini hatırlatarak, “Bu partinin adı Türkiye partisi. Bu partiye örnek Türkiye partisi deniyor, bize ise, ‘Oralarda barış olmalı, diyalog olmalı, masaya oturmalı taraflar, herkes silahını susturmalı’ diyen partime ise Türkiye partisi olamadınız deniyor. Buradaki kriter ne kadar çok kan dökülmesini isterseniz veya ne kadar savaş şiddet yanlısı olursanız, ona göre mi Türkiye partisi olunuyor? Buna katılmıyorum. Benim partim dışında Türkiye’de ,parlamento partisi için söylüyorum, Türkiye partisi yok” açıklamasını yaptı.
“İKİ TARAFIN DA GÜVENEBİLECEĞİ ARABULUCU GÜCE İHTİYAÇ VAR”
Demirtaş, ABD’nin arabulucu olarak görev üstlenmesini isteyip istemeyeceğine dair soruyu şu şekilde yanıtladı: “Tabii ki dünyadaki birçok barış görüşmesi, barış sürecinde uluslararası kurum veya devletler arabuluculuk gözlemcilik gibi roller oynadılar. Türkiye’de hükümetimiz bunu kabul etmiyor, buna kapalı. Fakat her hâlükârda bu resmi olarak Washington ABD olabilir ya da sivil inisiyatif olarak, arkasında belki hükümetlerin de olduğu sivil inisiyatif olabilir, bir gözlemci güce ihtiyaç var. Bu güvensizlik ortamında yeniden masaya dönülmesi, güvensizliğin tümüyle ortadan kalkmasına bağlı olacaksa bu hiçbir zaman olmayabilir. İki tarafın da güvenebileceği arabulucu güce ihtiyaç var”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.