Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: “Türkiye Ve AB Arasında Anlaşamaya Vardık”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ve AB arasındaki zirveyi gerçekleştirdik. Türkiye ve AB arasında anlaşamaya vardık” dedi.AB-Türkiye Zirvesi sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ve AB arasındaki zirveyi gerçekleştirdik. Türkiye ve AB arasında anlaşamaya vardık” dedi.
AB-Türkiye Zirvesi sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ortak basın toplantısı yaptı.Başbakan Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Brüksel’de olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “4 ay içinde geçirdiğimiz 3’üncü AB-Türkiye zirvesini gerçekleştiriyoruz. Bunun iki sebebi var. Birincisi Türkiye’de bugün Çanakkale Zaferinin 101.yıldönümü. Bu vesile ile şehitlerimize ve Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye ve AB arasındaki zirveyi gerçekleştirdik. Türkiye ve AB arasında anlaşamaya vardık. Juncker ve Tusk ve bu surece katkı koyan herkese teşekkür ederim. Bu anlaşma sadece sonuçları bağlamında değil aynı zamanda metotları dolayısıyla da başarı hikayesi. Görüşlerimizi, endişelerimizi ve vizyonumuzu paylaştık. Bugün şunu fark ettik. Türkiye ve AB’nin ortak kaderi aynı zorlukları vardır ve aynı geleceği paylaşmaktadır. Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda ilişkilerin derinleştirilmesini, Suriye krizini çözmemiz gerekiyor. Fakat bizim işbirliğimiz kriz İlişkimiz yönetiminde ibaret olmamalı. Vizyonun paylaşımı teşkil eden bir anlayışa sahip olmamız lazım. Türkiye, AB arasında daha stratejik bir işbirliğine ihtiyacımız var” dedi.
“SON DERECE ADİL BİR ADIM OLDU”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ulaşılan anlaşmanın insani boyutu olduğunu kaydederek, “Bütün bu çabalarımız, bütün amacımız çocukların, kadınların gençlerin, yaşlıların Ege Denizi’nde ya da çevresinde ölmesini engellemek. Amacımız bu. Biz insan kaçakçılarının cesaretini kırmak için diğer taraftan yasal göçü cesaretlendirmek için dengeli bir yaklaşım edinelim. Türkiye şu anda Ege’deki adalara yasa dışı şekilde varanları geri alacak ve Avrupa ülkeleri de aynı sayıda yasal göçmeni Türkiye’den alacak. Dolayısıyla son derece adil bir adım oldu. Geleceğine yönelik bakan mültecileri çok umut verici adım oldu. Yük paylaşımı da önemli bir konu. yük paylaşımı da adil bir şekilde gerçekleşecek. Maliyet ve yük paylaşımı adil bir şekilde yapılsın dedik. Bugün bazı projeleri açıkladık ve 3 milyar Euro önümüzdeki haftalarda kullandırılmaya başlanacak” diye konuştu.
Bu paranın Suriyeli, mülteciler için kullanılacağını açıklayan Davutoğlu, “Para istemiyoruz demiş olsam da, okuduğum yorum ve haberlerde bu anlaşma sanki mali yardım desteğe dayandırılmış gibi yansıtıldı. AB sadece mültecilere yardım edecek. Türkiye bu paranın mültecilere ulaştırılmasında aracı rol oynayacak. Biz artık hem Avrupa’da hem de Suriye içindeki güvenli bölgelere yardımcı olacağız. 3 milyar Euro’ya ek olarak 2018 yılına kadar ek 3 milyar daha tahsis edilecek. Bu anlaşama sayesinde ilişkilerimiz ve entegrasyon sürecimiz derinleşiyor. Bunun en önemli boyutu vize serbestisi. Geri kabul süreci başladığı için doğal olarak bu vize serbestisi geri kabulün uzantısı oluyor. Umarız vize serbestisi Haziran sonunda önce hayata geçecek. Türkiye’nin yapması gereken bazı şeyler var. 72 koşul öne sürüldü 32’sini karşıladık ve 35 kriter kaldı. Umarız Mayıs başına kadar bütün bu gereklilikleri yerine getirmiş oluruz. Umarız AB de üzerine düşeni yapmış olur” şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Fasılların açılması konusuna değinmek istiyorum. 33’üncü faslı açmaya karar verdik. Bu da Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde önemli bir adımdır ve dedik ki diğer fasılların açılmasını da hızlandıralım. Bütün bu planlar bize şunu gösteriyor. AB olmadan Türkiye’nin geleceği söz konusu olamaz, Türkiye olmadan da AB’nin geleceği söz konusu olamaz dolayısıyla da stratejik bir ilişkiye ihtiyacımız var. Bu krizi çözmeden anlaşmaların sonuca varamayacağımızı düşünüyoruz. Suriye’deki kriz çözülmezse gitmek istediğimiz hedeflere ulaşırken bunun mümkün olmayacağını düşünüyoruz.”
“AVRUPA İÇİNDE İKİ BAŞKENT TERÖR ÖRGÜTLERİNİN HEDEFİ OLMUŞTUR”
“Biz etrafımızda barışçıl bir komşuluk bölgesi istiyoruz” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda terör yönelik ortak bir stratejimiz var. Terör hepimiz için ortak bir tehdittir. Avrupalı liderler Ankara’da yaşanan destek ve dayanışma gösterdiler. Avrupa içinde iki başkent terör örgütlerinin hedefi olmuştur. Paris ve Ankara iki kez. Hem Paris’te hem de Ankara’da omuz omuza verdik ve teröre karşı dayanışma gösterdik. Terörün menşei ne olursa olsun. Hayal kırıklığımı dile getirmek istiyorum. 78 milyon Türkiye vatandaşı 35 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra yastayken, aynı terör örgütü aynı semboller aynı bayraklar ile terör faaliyetlerini bu binanın yakınlarında destekleyebiliyorlar. Bu şansı yakalayabiliyorlar. Meslektaşlarıma ve uluslararası topluluğa şu mesajı vermek istiyorum. Terör örgütleri arasında hiçbir fark gözetmemeliyiz. DHKPC olsun, DAEŞ olsun hepsi aynıdır. Kurbanlar, mağdurlar arasında da fark gözetmemiz gerekiyor. Etnik veya dini kökeni ne olursa olsun Müslüman olsunlar, Hristiyan olsunlar fark etmez. Bu insanlar terör kurbanıdır her türlü teröre karşı beraber durmalıyız”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.