Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: “Bugün Attığımız İmzayla TSK’nın Katar’daki Mevcudiyeti Ve Buradaki Ortak Üs Devreye Girmiş Oluyor”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doha’daki Katar-Türkiye İş Forumu’nda, iki ülke arasında imzalanan askeri anlaşmaya değinerek, “Bugün attığımız imza ile TSK’nın Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üs devreye girmiş oluyor. Bu konuda...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doha’daki Katar-Türkiye İş Forumu’nda, iki ülke arasında imzalanan askeri anlaşmaya değinerek, “Bugün attığımız imza ile TSK’nın Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üs devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Doha’da Katar-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Davutoğlu burada gerçekleştirdiği konuşmasında, “Ülkeler vardır ikili ilişkileri rutindir ve dönemsel olarak karşılıklı ziyaretlerle statik bir hal kazanmıştır. Ülkeler vardır ikili ilişkileri belli gerilimler, iniş çıkışlar yaşar. Çok nadir ülkeler arasında ikili ilişkiler her zaman sıcak, her zaman ve her zaman dinamik vizyon odaklı olmuştur. Türkiye ile Katar bu iki nadir ülkeler arasındadır. Türkiye-Katar ilişkilerine baktığınız zaman son 10-12 yılda kat ettiği mesafe olağanüstüdür” dedi.
Katar’ı 15 kez ziyaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, görüşmelerin verimli geçtiğini ifade ederek, “5-10 sene önce Türkiye’den Katar’a gelen iş dünyasının çeşitliliği ve ilgilendiği sektörler bugünle karşılaştırıldığında bugün ne kadar zengin bir portföye, ne kadar zengin bir dosyaya sahip olduğu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
İki ülke siyasetçileri arasında güçlü siyasi irade bulunduğunu sözlerine ekleyen Başbakan Davutoğlu, “Güçlü siyasi iradenin altını doldurmak, bu güçlü siyasi iradenin takipçisi olarak Türk-Katar ilişkilerini, ekonomik ilişkileri en üst düzeye çıkarmak sizin göreviniz. Karşılaştığınız her zorlukta biliniz ki arkanızda siyasi liderlerin gücü, iradesi ve etkin yönetimi vardır. Bizim size verebileceğimiz katkı ortak vizyonumuzu sizinle paylaşmaktır” açıklamalarını ele aldı.
“TİCARET HACMİNİ EN KISA SÜREDE ÖNCE 3 MİLYARA SONRA 5 MİLYARA ÇIKARMALIYIZ”
Türkiye Katar ikili ilişkilerine değinen Başbakan Davutoğlu, “Türkiye-Katar ilişkilerinin ticaret hacminin 1,3 milyar dolara çıkıp, son 5 yılda 3 misli artması güzeldir ama yeterli değildir. Bu ticaret hacmini en kısa sürede önce 3 milyara sonra 5 milyara çıkarmalıyız. Çünkü Türkiye-Katar ilişkilerinin en önemli özelliği birbirlerini tamamlayıcı mahiyette ekonomiler olması. Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye’de var, Türkiye neye ihtiyaç hissediyorsa Katar’da var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz. Katar’da enerji var” açıklamasını yaptı.
Davutoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Türk müteahhitlerin, firmalarımızın Katar’da üstlendiği işler. 15,3 milyar doları buldu ama önümüzde büyük bir potansiyel var. Dünya Kupası 2020 başlı başına büyük bir iş hacmini gündeme getiriyor. Katar’ın bir de çok güzel 2030 vizyonu var. Bunları hayata geçirilmesi için istene iş gücü, tecrübe, birikimi de Türk müteahhitler de var.”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar’ın Türkiye’deki yatırımları bağlamında organize sanayi bölgesi dahil olmak üzere önemli adımlar atıldığını ifade ederek, “Bu adımlar çerçevesinde Katar’ın Türkiye’de daha fazla katkısını görmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye’de hiçbir bürokratik engelle karşılaşılmayacak. Katarlı dostlarımızı, iş adamlarını Türkiye’de misafir edip projeleri doğrudan istişare etme ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE KENDİSİNE GÜVENEN DOSTUNU YALNIZ BIRAKMAMIŞTIR”
Davutoğlu, iki ülke arasında savunma alanında da çeşitli adımlar atıldığını belirterek, “Türkiye ve Katar arasında en üst düzeyde bizlerin benimsediği en önemli önceliklerden Türkiye ve Katar’ın savunma sanayinde ortak projelere yönelmesidir. Bugün attığımız imza ile TSK’nın Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üs devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye kendisine güvenen dostunu yalnız bırakmamıştır, Türkiye kendisine güvenen ülkenin yanında olmaktan geri durmamıştır. Türkiye, Katara güvendi ve bugün dünya ölçeğinde iş birliği sergiliyoruz. Bu bağlamda askeri işbirliğimizi tahkim eden asli unsurlardan biri, bunu da geliştireceğiz” açıklamasını yaptı.
Davutoğlu açıklamasını şu şekilde tamamladı:
“Türkiye, Körfez ilişkilerinde biz Katar’ın bu bölgenin en önemli omurga ülkelerinden, ilişkilerimizin omurgası olan ülkelerden biri olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması en önemli hedeflerimiz arasındadır önümüzdeki dönemde bunun gerçekleşebilmesi, bu yolla Türkiye- Katar ilişkilerinin de ivme kazanması için Katarlı dostlarımızın desteğini bekliyoruz. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde Türkiye -Katar İşbirliği Toplantıları yeniden başlar, Türkiye- Körfez Stratejik İşbirliği Konseyi toplantıları tekrar başlar, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşmasını nihayet erdiririz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.