Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri ile ortak açıklama yaptı

Türkiye’yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da derinleştirmek için yüksek stratejik komite...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 17:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri ile ortak açıklama yaptı
Türkiye’yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da derinleştirmek için yüksek stratejik komite kurulacağını kaydederek, “Attığımız ve atacağımız adımlar, her iki ülkenin de geleceğe yönelik ulusal, bölgesel ve uluslararası bazda neler olabileceğinin bir teminatıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın açıklaması yaptı. Anlaşmaların imza töreni ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Temim ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye-Katar arasındaki ilişkinin sürecini ele aldıklarını, bugüne kadar gelinen noktayı siyasi, ekonomik ve ticari alanda verimlilik açısından değerlendirdiklerini, gelecek dönemdeki hedefleri ve atılacak adımları konuştuklarını ifade etti. Askerî alanda neler yapabileceğinin de görüşmelerde gündeme geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında imzalanan askerî iş birliği anlaşmasının da bu görüşmelerin sonucu olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerî alandaki anlaşmayla gelecek dönemde iki ülkenin beraber yapabileceklerinin açık ve net olarak ortaya konulduğuna işaret etti.

İKİ ÜLKE ARASINDA YÜKSEK STRATEJİK KOMİTE KURULUYOR

Şeyh Temim ile imza altına aldıkları yüksek stratejik komite kurulmasına yönelik mutabakat zaptının önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda, bundan sonraki süreçte, gerek bakanlarımızın, gerekse Emir ve Cumhurbaşkanı olarak aramızdaki ilişkileri çok daha detaylı, çok daha farklı şekilde sürdüreceğiz ve atacağımız adımlar geleceğe yönelik her iki ülkenin de gerek ulusal, gerek bölgesel, gerekse uluslararası bazda neler olabileceğinin bir teminatıdır.” dedi.

“TÜRKİYE VE KATAR BUGÜNE KADAR HİÇ AYRI DÜŞMEDİ”

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Arap ve İslam dünyası ile olumlu adımlar atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adımlarda Türkiye ve Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman birlikte olduk, her zaman dayanışma içerisinde olduk ve her zaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı, ortak paydamız olarak belirledik. Bundan sonraki süreçte yine bu kararlılığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Temim ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Irak, Suriye, Filistin, Libya, Tunus ve Kıbrıs’taki gelişmeleri ele alma imkânı bulduklarını, bu konulardaki çalışmaların da kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.

“BUGÜN ATILAN İMZALAR, TÜRKİYE-KATAR ARASINDAKİ SÜRECİ ÇOK DAHA VERİMLİ KILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik faaliyetlere de değinerek açıklamasını şöyle tamamladı: “Ülkemizin birçok yatırımlarında, artık Katarlı iş adamlarının Türkiye’ye yönelik kararlı adımlarını görüyoruz. Katar’ın bu noktadaki iradesini çok açık, net görüyoruz. Bundan dolayı da memnuniyetimizi ifade etmek isterim. Türk iş adamlarının da Katar’da bugüne kadar 15 milyar dolarlık bir yatırımının olduğunu ele aldığımızda, Katar yönetiminin ne kadar iş adamımıza, girişimcilerimize sıcak baktığını göstermesi bakımından bu da önem arz ediyor. Şu anda aramızdaki ticaret hacmi bizleri tatmin eder noktada değil, henüz ortalama olarak 600 milyon dolar civarında. İstiyoruz ki burada milyar dolarları inşallah konuşmaya başlayalım. Bu ticaret hacmini buralara çıkartabilirsek bu çok daha iyi ve güzel olacaktır. Bugün atılan imzalar Türkiye-Katar arasındaki süreci çok daha verimli kılacak imzalardır. Bu imzaların da ülkelerimiz için halklarımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Basın açıklamasının öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında yüksek stratejik komite kurulmasına ilişkin ortak mutabakat ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında askeri işbirliği anlaşması imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.