Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'de resmi törenle karşılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti çerçevesinde bugün geldiği başkent Pekin'de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Pekin'deki tarihi Büyük Halk...

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2015 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2015 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'de resmi törenle karşılandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti çerçevesinde bugün geldiği başkent Pekin'de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Pekin'deki tarihi Büyük Halk Meclisi'nde gerçekleşen törende, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından ise iki lider, Türk ve Çinli heyet yetkilileri ile tek tek tokalaştı. Daha sonra ise resmi törene geçildi.

Çin askeri bandosunun da hazır bulunduğu törende, iki ülke marşları çalındı. Marşların ardından Çinli mevkidaşı ile tören kıtasını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra ellerinde Türk ve Çin bayrakları bulunan çocukları selamladı. Karşılama töreninde her ülke lideri onuruna atılan 21 pare top atışı bu kez Erdoğan için gerçekleştirildi.

HEYETLER ARASI TOPLANTI İKİ SAAT SÜRDÜ

Tören sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Xi'nin başkanlığında heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin önemine değindi ve ardından da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ve siyasi güvenin temelinin sağlamlaştırılmasını vurguladı. Erdoğan ise yaptığı konuşmada, "Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz. Bu ziyaret aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir. Sizlerin de hassas olduğu belli konularda duyarlı ve işbirliği içinde hareket etmeye bugüne kadar özen gösterdik ve gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyük çoğunluğu basına kapalı olan ve 2 saat süren görüşmelerde stratejik ortaklık ön planda yer aldı. Görüşmede ayrıca, Şincan Uygur bölgesindeki Uygur Türkleri’nin durumu, tarihi ipek yolunun canlandırılması, uluslararası terörizm ile ortak üretilmesi planlanan füze savunma sistemi gibi başlıkların en önemli gündem maddeleri olduğu öğrenildi.

İŞBİRLİĞİNİN ARTMASINA YÖNELİK BİR DİZİ ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Xi jinping liderliğindeki heyetler, görüşmenin ardından bir dizi ikili anlaşmanın imza törenine tanıklık etti.

Törende, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetleri Arasında Başbakan Yardımcıları Düzeyinde İşbirliği Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Vang Yi tarafından imzalandı.

Törende ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına Dair Anlaşma ile Ekonomik ve Ticari İşbirliği İçin Orta-Uzun Vadeli Kalkınma Planı"nı anlaşması da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile mevkidaşı Gao Hucheng tarafından imzalandı.

ÇİN MEDYASINA ZİYARET

Öte yandan Çin'in resmi TV kanalı CCTV, görüşmenin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere odaklanacağını aktardı.

Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı olarak bilinen Global Times'ta yayınlanan bir yazıda ise "Türkiye'nin ticaret ve terörle mücadelede işbirliği yapabileceği" kaleme alındı. Yazıda en dikkat çeken yorum ise "Erdoğan'ın ziyaretinin Pekin ve Ankara için iletişimi geliştirme ve yanlış anlamaları yok etme açısından bir fırsat sağlayacağı umut ediliyor." ifadeleri oldu.

ÇİN BAŞBAKANI ve MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin temasları kapsamında Çin Başbakanı Li Keqiang ve Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Dejiang ile de ayrı ayrı birer görüşme gerçekleştirdi. Ulusal Halk Kongresi binasında basına kapalı gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmelerde iki ülke arasındaki sosyal, siyasal, kültürel ve ticari konularının ele alındığı öğrenildi.

TARİHİ 55 HALKIN KAHRAMANLARI ANITI’NA ÇELENK KONULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle beraber Pekin’deki tarihi Tiananmen Meydanı'nda yer alan Çin Halk Kahramanları Anıtı'nı ziyaret etti ve anıta çelenk bıraktı.

Çin ziyaretinde Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi eşlik ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.