Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çinli öğrenciler Mevlana programına ilgi gösterdi

Türkiye, dışarıya en çok öğrenci gönderen Çin’e gözünü dikerken, Çinli öğrenciler de Yüksek Öğretim Kurumu’nun sağladığı Mevlana Değişim Programı’na büyük ilgi gösterdi.Çin Burs Konseyi'nin Pekin'deki Beihang (Pekin Havacılık...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çinli öğrenciler Mevlana programına ilgi gösterdi
Türkiye, dışarıya en çok öğrenci gönderen Çin’e gözünü dikerken, Çinli öğrenciler de Yüksek Öğretim Kurumu’nun sağladığı Mevlana Değişim Programı’na büyük ilgi gösterdi.

Çin Burs Konseyi'nin Pekin'deki Beihang (Pekin Havacılık ve Uzay) Üniversitesi'nde düzenlediği 5.Uluslararası Yüksek Lisans Bursu Bilgilendirme Fuarı vesilesiyle Pekin'e gelen Türk üniversiteleri, fuarda ilgi odağı oldu. Türkiye’yi mistik ve zengin tarih ve kültürüyle bilen Çinli öğrencilerin ilgi gösterdikleri üniversiteler arasında Türk üniversiteleri de vardı. YÖK’ün sağladığı bursları araştıran Çinli öğrenciler, fuara katılan üniversite yetkililerinden bilgi aldı.

Kısa süre önce sona eren fuarda Gaziantep Üniversite’nin standı da Çinli öğrencilerin ilgisine sahne oldu. Çinli öğrenciler, YÖK'ün yurt içi ve yurt dışında eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi programı olan Mevlana Değişim Programı hakkında da bilgi aldı. Toplam 19 ülkeden 89 farklı kurumun katıldığı fuardaki Gaziantep Üniversitesi standını gezenler arasında YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış da vardı.

Gaziantep Üniversite’si yetkilileri, Oxford Üniversitesi gibi eğitim hayatına damgasını vuran saygın üniversitelerle aynı organizasyonda olmanın kendilerini sevindirdiğini, özellikle YÖK’ün de takdirini almanın, uluslararası bir üniversite olarak kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Gaziantep Üniversitesi, fuar kapsamında ayrıca Baoding şehrine giderek, Çin’in üst düzey üniversitelerinden Hebei Üniversitesi ile işbirliği çerçeve anlaşması imzalamıştı. Mevlana programını da kapsayan anlaşmaya Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile Hebei Üniversitesi Rektör Yardımcısı Wang Fengming imza atmıştı.

Çin'de Mevlana eğitim protokolü imzalamış üniversitelerden gelecek öğrencilere 560 TL, Türkiye'den Çin'e gelecek öğrencilere de aylık 840 TL'lik burs verilecek. Ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumu ile imzalanan bir protokol çerçevesinde, Türkiye’ye Mevlana programı ile gelen yabancı öğrenciler, konaklama sorunu yaşamayacak, harç parası da ödemeyecek.

Öte yandan YÖK Başkanı Çetinsaya, Çin’deki temasları çerçevesinde Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’deki üniversitelerin Çin tarafından tanınması konusundaki sorunun iletişim kopukluğundan kaynaklandığını ve bu sorunu, kurdukları mekanizmayla iki ay içinde halledecekleri müjdesini verdi.

Söz konusu fuara Türkiye'den Gaziantep Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Siirt üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi katıldı.

Söz konusu fuar, yarın Çin’in kuzeydoğusundaki Harbin şehrinde, 26 Ekim’de ise doğudaki Şanghay şehrinde devam edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.