Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin ve Rusya arasında 21 işbirliği anlaşması imzalandı

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın daveti üzerine Pekin'e geldi. İki gün sürecek Çin ziyareti için bugün başkent Pekin’e varan Medvedev, 18. Çin-Rusya Başbakanları Toplantısı’na katıldı. Burada ayrıca...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın daveti üzerine Pekin'e geldi. İki gün sürecek Çin ziyareti için bugün başkent Pekin’e varan Medvedev, 18. Çin-Rusya Başbakanları Toplantısı’na katıldı. Burada ayrıca enerji, eğitim, sağlık ve gümrük gibi birçok alanda 21 işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin Başbakanı Li, Çin - Rusya dostluğunun ‘’geçmiş tarih’’ olmadığını söyledi. Li, görüşmeyi tam bir başarı olarak niteleyerek, ikili stratejik işbirliğinin artırılması yönünde birçok konuda uzlaştıklarını dile getirdi. Güçlü bir Çin-Rusya işbirliğinin karmaşık uluslararası durumlarda önemli olduğunu ve bu işbirliğinin dünya ekonomisi toparlanırken, uluslararası ve bölgesel duruma katkı yapacağını da vurgulayan Li, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olan Çin ve Rusya'nın işbirliğinin Asya, Avrupa ve dünya açısından hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Medvedev de Çin ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin amiral gemisinin ‘’enerji’’ olduğunu belirterek, değişik enerji projelerinde anlaşmaya varmayı umduğunu kaydetti. Çin medyasına göre, Medvedev, Çin'in Tianwan nükleer santralinin Çin ile Rusya arasındaki nükleer işbirliğine iyi bir örnek olduğunu söyleyerek, bu alandaki işbirliğinin parlak bir geleceğe sahip olduğunu da vurguladı.

Medvedev ayrıca, iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolarla sınırlandırılmayıp, bunun 200 milyar dolara yükseleceğini söyleyerek, havacılık ve nükleer enerji üretimi alanlarına dikkat çekti. Rus Başbakan, iki ülke ilişkilerinin en yüksek düzeye ulaştığını da sözlerine ekledi.

ÇİNLİLERLE İNTERNET ÜZERİNDEN SOHBET ETTİ

Rus Başbakan, bugün Çin'in resmi haber ajansı Xinhua’yı ziyaret etti ve burada ajansın internet sitesi aracılığıyla Çinli internet kullanıcılarının sorularını cevapladı. Çin medyasına göre Çinliler, Medevedev için ajansa 2 bin soru gönderdi.

Xinhua’ya göre Medevedev, sorulara cevap verirken, Rusya’nın Çin’e 10 yıllığına her yılı 10 milyon ton olmak üzere ek ham petrol tedarik edeceğini ifade etti. Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft tarafından verilecek ham petrolün toplam değerinin 85 milyar dolar olacağı ifade edildi. Medvedev, bunun Çin için bile büyük bir rakam olduğunu ve işbirliğinin yepyeni bir seviyeye ulaştığının göstergesi olduğunu söyledi.

ORTAK PETROL RAFİNERİSİ KURULACAK

Çin medyasına göre Medvedev, iki ülkenin Çin’in Tianjin şehrinde ortak petrol rafinerisi inşa edeceğini ve bu rafinerinin yıllık 16 milyon ton ham petrol işleyeceğini de ifade etti. Rus Başbakan, bunun yüksek teknolojili bir proje olduğunu ve en ileri petrol rafineri teknolojisinin kullanılacağını da kaydetti. Tianjin rafinerisinin yüzde 51 hissesi Rosneft’in, yüzde 49 hissesi ise Çin’in devlet petrol şirketlerinden China National Petroleum Corporation’a (CNPC) ait.

Çin’in resmi verilerine göre, Çin, geçen yıl Rusya’dan 24,33 milyon ton ham petrol ithal etti.

Haziran ayında St Petersburg’da CNPC ve Rosneft arasında Çin’e gelecek 25 yıllığına değeri 270 milyar dolar olan 365 milyon ton ham petrol sevki anlaşması imzalanmıştı.

Medvedev ayrıca daha çok Çinlinin Rusya’yı, Rus vatandaşlarının da Çin’i ziyaret etmesi için vize konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını da söyledi.

10 BİN ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ

Öte yandan Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong bugün yaptığı açıklamada, Çin - Rusya Gençlik Dostluk Değişim Yılı çerçevesinde her iki ülkenin karşılıklı 10 bin öğrenciyi birbirlerine göndereceğini söyledi. Liu, Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda yapılan 18. Çin-Rusya Başbakanları Toplantısı çerçevesinde basın mensuplarına konuşurken, her iki ülkeden 100 okul ve 10 bin öğrencinin dahil olacağı gençlik değişim programı başlatacaklarını ifade etti. Liu ayrıca gelecek baharda Rusya’da gençlik yılı açılışını da planladıklarını aktardı.
İki ülke arasında ayrıca kültür, spor, turizm, kamu sağlığı ve medya alanlarında da birçok değişim programı yapacağı belirtiliyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Çin Ulusal Halk Meclisi Merkez Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ile ayrı ayrı görüşecek Medvedev, Pekin’in ardından Çin Başbakanı Li’nin memleketi olan ülkenin doğusundaki Anhui eyaletine de gidecek ve burada bir grup üniversite öğrencisine hitap edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.