Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin, altın piyasasını yabancılara açtı

Çin, stratejik bir adım atarak, altın piyasasını yabancılara açtı.Geçen yıl Hindistan’ı geçerek, dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin’in bu adımının, son yıllarda uluslararası alanda kullanıma başlanan para birimi yuanin...

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2014 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2014 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çin, stratejik bir adım atarak, altın piyasasını yabancılara açtı.

Geçen yıl Hindistan’ı geçerek, dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin’in bu adımının, son yıllarda uluslararası alanda kullanıma başlanan para birimi yuanin (RBM) kullanımını daha da arttırmak ve altın fiyatları üzerinde daha fazla etki sağlayabilmek amacını taşıdığı kaydedildi. Çin’in altın piyasası sıkı kontrol içinde tutuluyordu.

Şanghay’daki altın borsası, bugün Çin (Şanghay) Pilot Serbest Ticaret Bölgesi’nde yabancı katılımını teşvik etmek bir yuan cinsinden 40 uluslararası üyeye işlem yapma hakkı tanıdı. Bunlar arasında Goldman Sachs Group Inc. ve UBS AG de bulunuyor.

Şanghay Altın Borsası (SGE) Başkanı Xu Luode, yabancı yatırımcıların faaliyet gösterebileceği uluslararası kurulu işleme açmalarının önemine değinerek, yabancı katılımcıların ve artan ticaret hacminin Çin’i gerçek bir uluslararası pazar haline getireceğini söyledi. Çin medyasına göre, söz konusu adımla Pekin yönetimi, açılan uluslararası kurulun Londra ve New York gibi merkezlerdeki altın piyasa yapıcılarının ilgisini çekmeyi arzuluyor.
Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın, ülkeye yönelik sermaye hareketleri üzerindeki kontrolleri azaltma yönünde çaba gösterdiğini ve bugünkü adımın da bunlardan biri olduğunu belirtiyor. Ayrıca Çin’in Asya'da bir gösterge fiyat oluşturmak istediği de ifade diliyor.

Öte yandan Xi Jinping’in başlattığı yolsuzluk karşıtı kampanyalar, Çinlilerin lüks tüketim mallarına olan talebini azalttı. Londra merkezli Dünya Altın Konseyi, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin'deki altın tüketiminin bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 düşerek, 192,5 tona indiğini bildirmişti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.