Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Chicagolu Türklerden özgür basına darbeye tepki

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın, 'devletin egemenliğini ele geçirmek' suçlamasıyla gözaltına alınmasına tepkiler Türkiye’nin yanı sıra ABD'de de büyüyerek...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Chicagolu Türklerden özgür basına darbeye tepki
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın, 'devletin egemenliğini ele geçirmek' suçlamasıyla gözaltına alınmasına tepkiler Türkiye’nin yanı sıra ABD'de de büyüyerek devam ediyor. Ülkenin nüfus bakımından üçüncü büyük şehiri Chicago’da yaşayan Türkler, özgür basını hedef alan 14 Aralık operasyonu ve haksız gözaltıları bir basın bildirisiyle kınadı.

Soğuk havaya rağmen, ellerinde Türkçe ve İngilizce 'Özgür medya susturulamaz' yazan pankartlarla toplanan katılımcılar, basına yapılan darbeye tepki gösterdi. Midwest Türk Dernekleri Federasyonu ve Niagara Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren dernekler, yayınladıkları ortak basın bildirisi ile Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik müdahaleyi kınadı.

MİLLETVEKİLLERİ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADAN, ÖZGÜR BİR TOPLUMDAN SÖZ EDİLEMEZ

Basın bildirisine Türk-Amerikan Dostluk Grubu eşbaşkanlığını da yürüten İllinois eyalet milletvekili Jack Franks ve Pamela Althoff da ortak bir mesaj gönderdi. Meclis başkanı Michael Madigan’ın yanısıra yaklaşık 40 milletvekilinin de üye olduğu grup adına açıklama yapan Franks ve Althoff, "İfade özgürlüğü ve özgür toplum ancak el ele yürüyebilir. Bunlardan biri olmadan, diğerinin de varlığından sözedilemez." mesajını verdi. Franks ve Althoff, Türk hükümetinin medya mensuplarına ve film yapımcılarına yönelik bu eyleminin, demokrasiye doğrudan bir saldırı ve modern ulusları derinden rahatsız edecek bir adım olduğunu ifade etti.

Chicago şehir merkezindeki basın bildirisine, Chicago Şehir Kâtibi Susana Mendoza da mesajıyla katkıda bulundu.

KERİM BALCI: YEMİNİMİZ VAR; ZULME KARŞI SUSMAYACAĞIZ!

Turkish Review dergisi genel yayın yönetmeni ve Zaman gazetesi köşe yazarı Kerim Balcı da basın bildirisinde bir konuşma yaptı. "Burada ülkemizi yabancılara şikayet etmek için değil, ülkemizin demokrasisine, insan hakları ve düşünce özgürlüğü karnesine ve Avrupa Birliği üyelik sürecine sahip çıkmak üzere bulunuyoruz." diyen Balcı, son dönemde Türkiye’de farklı kesimlerden haksızlığa uğrayan herkese selam gönderdi.

Bugün gelinen noktanın bir yıldır devam eden sindirme ve yıldırma operasyonları silsilesinin yeni bir aşaması olduğunu söyleyen Balcı, "Görülen o ki son aşaması da değildir. Şahıs sultası kendi iktidarını eleştiren bütün kişi ve kurumları ele geçirmeye, basın kuruluşlarına parti komiserleri atamaya kararlıdır. Alo Fatih yetmezmiş gibi şimdi Alo Mustafalar da ortaya çıktı. Zaman Gazetesi’ne ve Samanyolu Yayın Grubuna bir komiser atayamadılar. Ele geçiremediklerini yok etmek emelindeler. Fakat bu iki grubun da ahdi var. Yeminimiz var. Zulme karşı susmayacağız! Yılmayacağız! Kaçmayacağız!" diye konuştu.

Kerim Balcı, "Bugün Türkiye’de yaşanan zulme karşı sesimizi yükseltmek için buradayız. Anlaşılan o ki, Türkiye’de, gösterilen tepkilerden sonra, operasyona parça parça devam ediyorlar. Hakkımda resmi bir tutuklama kararı olursa döneceğim. Şimdilik Türkiye’deki bu demokratik gerilemeyi dünyaya anlatmak gibi bir vazifem var. Bugün buradaki arkadaşlarımın yanında olmak istedim’ şeklinde konuştu.

Basın bildirisine, Chicago’da yaşayan Türklerin yanısıra, Orta Asya ve Balkanlar’daki kardeş milletlerden vatandaşlar ve Türkiye dostu Amerikalı’ların da katılması dikkat çekti. Kalabalık, basın bildirisinin ardından sessizce dağıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.