Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cezayir petrol üretimini kısmak için OPEC’e başvurdu

Cezayir hükümeti kısa zamanda çok büyük düşüş gösteren petrol fiyatlarının dengelenmesi amacıyla üyesi olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), başvurdu.Ekonomisi petrol ihracına dayalı olan Cezayir yönetimi petrol fiyatlarındaki...

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2014 23:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2014 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cezayir hükümeti kısa zamanda çok büyük düşüş gösteren petrol fiyatlarının dengelenmesi amacıyla üyesi olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), başvurdu.

Ekonomisi petrol ihracına dayalı olan Cezayir yönetimi petrol fiyatlarındaki yüzde 30’luk düşüş karşısında ekonomik olarak zor durumda kaldığını açıkladı. Ülke gelirinin yüzde 95’nin petrolden karşılanması en büyük sorun olarak görülüyor. 2003 yılı sonrasında artan petrol fiyatları ile rahat bir nefes alan ülkede, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zor durumda kaldığını açıkladı.

Enerji ve Maden Bakanı Youcef Yousfi, “Petrol fiyatları olması gereken rakamlarda değil, OPEC üye ülkelerin gelirlerini korumalıdır. Fiyatlar düşmeye devam eder veya bu şekilde devam ederse biz ekonomide kemer kısma politikalarına gitmeliyiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

OPEC örgütünün 12 üyesinin Enerji Bakanları, bu gün Viyana’da bir araya gelerek son yılların en önemli toplantısını gerçekleştirecek. Cezayir gibi bütçeleri büyük oranda petrol gelirlerine bağlı olan bazı OPEC üyeleri için petrol fiyatlarındaki düşüş önemli bir sorun teşkil ediyor.

OPEC, petrol fiyatlarındaki yüzde 30 düşmesi karşısında ne yapılması gerektiğini masaya yatıracak. Toplantı öncesinde bir araya gelen Venezuela, Suudi Arabistan, Rusya ve Meksikalı yetkililer arasında gerçekleşen görüşmeden, petrol üretiminin düşürülmesine ilişkin ortak bir karar çıkmamıştı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Venezuela’nın OPEC temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez, “Taraflar petrol fiyatları ile ilgili endişeli olduklarını dile getirdi ve bu konuda fikir birliği sağladı” demekle yetinmişti.

Arz talep ilişkisi piyasaları dengeler

Dünya genelinde petrol üretiminin yüzde 40’nı sağlayan OPEC, petrol üretimini kısması halinde fiyatların yukarı yönde artması bekleniyor. İran ve Venezuela'nın petrol üretimini azaltmaktan yana olduğu, Kuveyt ve Körfez ülkelerinin buna sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

En önemli sorunun ise OPEC’in en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan'ın nasıl bir tavır takınacağı. Piyasayı dengeleme konusunda başı çeken Suudi Arabistan’ın isteksiz davrandığı konuşuluyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.