Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çavuşoğlu: “Nice şehrindeki terör saldırısını kınıyorum”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’de Azerbaycan Elmar Memmedyarov ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Fransa’nın Nice şehrinde dün gece meydana gelen alçak terör saldırısını bir kere daha kınıyorum, lanetliyorum....

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2016 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2016 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’de Azerbaycan Elmar Memmedyarov ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Fransa’nın Nice şehrinde dün gece meydana gelen alçak terör saldırısını bir kere daha kınıyorum, lanetliyorum. Terörün her türlüsüyle mücadele etme konusunda kararlılığımızı bir kez daha vurguluyorum” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Elmar Memmedyarov’un davetiyle Bakü’ye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün temaslarına devam ediyor. Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Memmedyarov, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdikleri ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerin olumlu geçtiğini aktaran Çavuşoğlu, “Fransa’nın Nice şehrinde dün gece meydana gelen alçak terör saldırısını bir kere daha kınıyorum, lanetliyorum. Terörün her türlüsüyle mücadele etme konusunda kararlılığımızı bir kez daha vurguluyorum. Fransız halkına ve Fransa’ya baş sağlığı diliyoruz. Esasen terörün, terör örgütlerinin hepsiyle mücadele etme konusunda ve özellikle de bunların beslendiği bataklıkları kurutma konusunda daha da kararlı olmamız gerektiğini maalesef bu terör saldırısı bir kez daha ortaya koydu ve Fransa başta olmak üzere müttefiklerimizle terörle mücadelede daha kararlı olacağız. Son zamanlarda Türkiye’de de terör saldırıları meydana geldi. Bu saldırılar sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Aliyev’in ve Elmar’ın, tüm Azerbaycan yönetimi ve halkının Türkiye’ye verdiği destekten dolayı da tüm Azerbaycan ve Azerbaycan halkına teşekkür ediyorum” dedi.
Çavuşoğlu, bugün yaptığımız görüşmelerde ikili konuları ele aldık, siyasi ticari. Çok şükür iki cumhurbaşkanının kardeşlik münasebetleri, ilişkilerimizin her boyutuna yansıyor. Her geçen gün aramızdaki bağları daha da güçlendiriyoruz. İyi günde de kötü günde de dayanışmamız herkesin kıskandığı bir düzeyde. Bundan da mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayan tek NATO üyesi ülkeyiz”
Çavuşoğlu, “Uçak düşürülme hadisesinden sonra Rusya’nın aldığı bazı kararlar, tedbirler vardı. Turizme yönelik ve ticarete yönelik. Ama biz Rusya’ya karşı herhangi bir karar almadık. Hatta şu anada Rusya’ya karşı uluslararası yaptırımlara katılmayan tek NATO üyesi ülkeyiz. Şimdi ilişkiler normalleşmeye başlayınca tekrar turizmde ve ticarette eski günlere dönebilmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Her şeyden önce Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine verdiği katkıdan dolayı ve destekten dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın Aliyev’e ve dostum Elmar’a ve Azerbaycan’a çok teşekkür ediyoruz. İki gün önce gönderdiğimiz heyetle özellikle bundan sonra turizm konusunda nasıl işbirliği yapabiliriz, charter seferleri nasıl başlayabilir ve yeniden hangi tedbirleri alabiliriz. Bunları değerlendirmek için bir heyet gönderdik. İleriki zamanda bakanlarımız da bir araya gelecek. Özellikle ekonomi ile ilgili bakanlarımız bir araya gelecek. Çin’deki G20 Zirvesi’nden önce Putin ile sayın Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan bir araya gelecek. Bunun planlamasını yapıyoruz. Dolayısıyla 7 aylık kesintiden sonra ilişkileri yeniden rayına koymak için bu türlü heyetlerin gelip gitmesi normaldir. Dünkü ve ondan önceki günkü görüşmeler de son derece verimli ve faydalı olmuştur” diye konuştu.
“Dağlık Karabağ’da Ateşkesi Bozmaya Yönelik Adımların Faydası Olmadığını Nisan Ayında Gördük”
Çavuşoğlu, “Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklar meselesi ve Dağlık Karabağ meselesinin barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini sözlerimin başında söylemiştim. Bu türlü tahrik edici, ateşkesi bozan adımların faydası olmadığını nisan ayında gördük. Sorunun çözümüne de faydası yok Ermenistan’a da hiçbir faydası olmadığı ortadadır. O nedenle bu tür tahriklerden herkesin kaçınması gerekiyor, Ermenistan’ın kaçınması gerekiyor. Bu meselelerin diplomasi yoluyla, barışçıl yollarla çözülmesi için Türkiye de desteğini verecektir. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi bu konuya mutlaka faydası olacaktır. Lavrov’a da söylediğim gibi, bundan sonraki süreçte Türkiye bu türlü girişimlerde destekleyecektir, Minsk Grubu’nun içinde Türkiye de var. Minsk Grubu Eşbaşkanları Pazartesi Ankara’ya gelecekler. Onlarla da görüşeceğiz ve burada Azerbaycan’ın kabul edeceği formülleri bundan sonraki süreçte de desteklemeye devam edeceğiz. Doğrudan artık Rusya ile temaslarımız olduğu için bu meseleleri hem Cumhurbaşkanları seviyesinde, hem de dışişleri bakanları seviyesinde Rusya ile de görüşmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi için çabaları desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu, “ Biz Azerbaycan’ın çıkarlarına uyacak şekilde sorunun çözülmesi için her türlü çabaları destekliyoruz ve başarılı olacağına umut ediyoruz” dedi.
Memmedyarov: “Türkiye’nin sorunun çözümüne ilişkin bilgili olması gerekiyor”
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, görüşmede güvenlik, siyasi işbirliği ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü meselelerinin ele alındığını bildirdi. Memmedyarov,“Mevkidaşımı Dağlık Karabağ müzakerelerine ilişkin bilgilendirdim. Bölgenin öncü ülkelerinden biri ve AGİT Minsk Grubu üyesi olan Türkiye’nin sorunun çözümüne ilişkin bilgili olması gerekiyor” dedi. Memmedyarov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesinin Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ölümlü katkı sağlayacağını kaydetti.
Azerbaycanlı üst teğmenin Ermeni askerleri tarafından vurulması hakkında konuşan Memmedyarov, “Bu olaylara son vermek için diplomatik yolları kullanmalıyız. Çünkü yaşanan tatsız olaylar gösteriyor ki, görüşmelerin yapılmasını istemeyen güçler mevcut. Ermenistan askerleri temas hattında kaldıkça, bu tür tatsız olaylar gerçekleşmeye devam edecek” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.