Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çavuşoğlu: “Ermenistan Siyasi Çözüm İstemediği İçin Ateşkesi İhlal Etmiştir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Karabağ sorununun çözümünde MİNSK Grubu’na önemli görevler düştüğünü hatırlatarak, “Ermenistan siyasi çözüm istemediği için ateşkesi...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Karabağ sorununun çözümünde MİNSK Grubu’na önemli görevler düştüğünü hatırlatarak, “Ermenistan siyasi çözüm istemediği için ateşkesi ihlal etmiştir. Azerbaycan tek taraflı ateşkes ilan ederek sorunun barışçıl yollardan, diplomasi ile çözülmesinden yana olduğunu tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü temasları kapsamında kendisine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarına açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, her şartta Azerbaycan’ın yanında olunduğunu belirterek, “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü, sınır bütünlüğünü destekliyoruz. Karabağ problemi, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklar sorunu BM ve uluslararası örgütlerin kararlarında olduğu gibi Azerbaycan’ın sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü çerçevesinde diplomasi ile barışçıl yollardan çözülmelidir. Biz bunu savunuyoruz. O nedenle de özellikle MİNSK Grubu’na, MİNSK üçlüsüne, Rusya, ABD ve Fransa’ya önemli görevler düşmektedir. Eğer onlar istesin bu sorun kısa süre içinde çözülebilir. Ermenistan siyasi çözüm istemediği için ateşkesi ihlal etmiştir. Azerbaycan tek taraflı ateşkes ilan ederek sorunun barışçıl yollardan, diplomasi ile çözülmesinden yana olduğunu tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir. Ermenistan’ın bu olumsuz yaklaşımına da kimsenin prim vermemesi lazım. Bizim bu konudaki tutumumuz son derece nettir. Biz diplomasiyle çözülmesini istiyoruz. ama her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanındayız. Bugün olduğu gibi yarın da yanında olacağız” ifadelerini kullandı.
“BU TÜR İDDİALARI DA YERSİZ, MESNETSİZ BULUYORUZ”
Çavuşoğlu, basın mensuplarının Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in Türkiye’nin Karabağ sorunun arkasında olduğuna yönelik iddialarına yönelik soruya ise, “Ben Rusya’nın başbakanına cevap verecek değilim. Bu tür iddiaları da yersiz, mesnetsiz buluyoruz. Türkiye’nin bu konudaki tutumu belli. Ateşkes i kim ihlal etti? Ermenistan. Yani Türkiye cumhuriyeti, Ermenistan’a telefon açtı, biz Ermenilerle görüştük de ‘Siz Azerbaycan’a, kardeş Azerbaycan’a saldırın’ mı dedik? İddianın bir ciddiyeti olması gerekiyor. Ateşkesi kimin ihlal ettiğine baktığınız zaman, arkasında kimin olduğunu daha iyi görebilirsiniz” yanıtını verdi.
“SORUMLU OLAN KİŞİLERDEN OLUMLU YAKLAŞIM BEKLEMEK İYİMSERLİK OLUR”
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın savaşı destekler nitelikteki açıklamasına dair soruya ise, ”Karabağ ve Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklar probleminin sorumlusu olan kişilerin, sadece bugünü söylemiyorum ta eskiden bu yana o savaş zamanından bahsediyorum, sorumlu olan kişilerden olumlu yaklaşım ya da siyasi çözüm, barışçıl çözüm beklemek fazla iyimserlik olur” yanıtını verdi.
“AZERBAYCAN’IN MEDENİYETLER İTTİFAKI’NIN KÜRESEL FORUMU’NA EV SAHİPLİĞİ YAPMASI ANLAMLIDIR”
Formun son derce başarılı geçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu, ”Azerbaycan’ı tebrik ediyoruz. Azerbaycan’da 2016 yılı kültürler arası diyalog yılıdır. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanıyken de Azerbaycan’ın düzenlediği forumlara katılmıştım. O zaman başkanken benim önceliklerimden birisi de buydu ama Azerbaycan’ın özellikle bu yıl, 2016 yılında Medeniyetler İttifakı’nın Küresel Forumu’na ev sahipliği yapması ayrıca anlamlıdır. Çok güzel bir organizasyon. Buraya gelen herkes son derece memnun. Azerbaycan son yıllarda gerçekten çok önemli etkinliklere, zirvelere ev sahipliği yapıyor, başarılı bir şekilde yapıyor. Herkes Bakü şehrinin ve Azerbaycan’ın gelişmesine ve bu denli güzelleşmesinden dolayı duygularını söylediler. Biz de bir Türk kardeşimiz olarak bundan mutluluk duyuyoruz. Özellikle başarılı zirveyi görünce gurur duyduk” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.