Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyük Loalisyon pazarlığında iç politika zorluyor

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), ilk turda ırkçı parti NPD’nin kapatılması, terörle ve suçlularla mücadele için özel bilgilerin kayıt altına alınması ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), ilk turda ırkçı parti NPD’nin kapatılması, terörle ve suçlularla mücadele için özel bilgilerin kayıt altına alınması ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın başkent Berlin’e taşınması gibi iç politika konularında anlaşamadı.

Büyük Koalisyon çalışmalarında en sert pazarlık iç politika konularında yaşanıyor. Birlik Partileri CDU ve CSU, suçlularla ve terörle mücadele için özel bilgilerin kayıt altına alınmasını isterken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) karşı çıkıyor. SPD adına Thomas Oppermann ve Birlik Partileri adına Federal İçişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich’in yönettiği İçişleri ve Adalet Çalışma Grubu’nda ilk turda anlaşma çıkmadı. Sosyal demokratlar, özel bilgilerin kayıt altına alınmasının en fazla üç ay ile sınırlı tutulmasını ve ancak büyük suç şüphesinde hakimin onayı ile incelenmesini isterken, Birlik Partileri mesafeli yaklaşıyor.

Avrupa Birliği yönetmeliği gereğince telekomünikasyon şirketleri herhangi somut bir şüphe olmadan müşterilerinin özel bilgilerini iki yıl kayıt altına alıp, güvenlik birimlerinin kullanımına sunabiliyor. SPD ise AB yönetmeliğini değiştirmek istiyor.

Birlik Partileri ile SPD arasında tartışma konusu olan diğer bir konu NPD’nin yasaklanmasında yaşanıyor. Sosyal demokratlar, ırkçı parti NPD’nin kapatılması sürecinin yeniden ele alınmasını ve federal hükümetin sürece dahil olmasını talep ederken, İçişleri Bakanı Friedrich, hükümetin sürecin dışında kaldığını hatırlattı. Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) NPD’nin kapatılması için başvuru yapma kararını almıştı. SPD’li Oppermann, Bundesrat’ın başvuruna en az bir anayasal organın daha dahil olması gerektiğini belirterek, yeni kurulacak hükümetin sorumluluk almasını istedi.

SPD BFV’Yİ BERLİN’E TAŞIMAK İSTİYOR

İçişleri Çalışma Grubu, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör hücresinin ortaya çıkış süreci ve sonrasında yaşanan skandalları ele aldı. Bu konuda daha neler yapılabileceği görüşüldü. SPD, özellikle Anayasa Koruma Teşkilatı Aşırı Sağla Mücadele Birimi’nin yaptığı hataları dile getirerek Anayasa Koruma Teşkilatı’nın Berlin’e taşınması fikrini beyan etti. Birlik Partileri adına pazarlığı yürüten Friedrich ise BfV’nin Köln’de kalması gerektiğini belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.