Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bulgaristan'ın demokrasi döneminin ilk cumhurbaşkanı vefat etti

Bulgaristan’ın ilk demokratik cumhurbaşkanı olan Jelyu Jelev, hayatını kaybetti. 1990-1997 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Jelev, meşhur komünizm karşıtları arasındaydı. Şumnu şehrinin köylerinde doğan Jelev, bir ay sonra 80 yaşını...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bulgaristan'ın demokrasi döneminin ilk cumhurbaşkanı vefat etti
Bulgaristan’ın ilk demokratik cumhurbaşkanı olan Jelyu Jelev, hayatını kaybetti. 1990-1997 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Jelev, meşhur komünizm karşıtları arasındaydı. Şumnu şehrinin köylerinde doğan Jelev, bir ay sonra 80 yaşını dolduracaktı.

Komünist sisteme karşı entelektüel bir direniş ortaya koyan Jelev, 1982 yılında faşizmin kademe kademe kuruluş ve yönetim sistemini anlatan 'Faşizm' kitabı yayınlanmıştı. Üç hafta sonra, komünist sistemle olan benzerliğinden dolayı kitap toplatılmış, 'art niyetli' davranışından dolayı Jelev ise sürgüne gönderilmişti. 1990’da demokrasinin gelmesiyle 150 bin tirajda tekrar basılan eser, ülkede en çok okunan siyasi kitap olmuştu.

1992 yılında yapılan ilk demokratik seçimlerde ülkenin ilk cumhurbaşkanı olan Jelev, 1996 yılında cumhurbaşkanlığı ön seçimini kaybederek siyasetten çekilmişti.

En son çıkardığı eserlerden biri 'Totaliter İkizler' kitabında Jelev, komünizm ile faşizmi aynı rahimden doğan çift yumurtalı ikizine benzeterek, iki sistemin de devlet kapitalizmi rahminde geliştiğini dile getirmişti. Jelev, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini de destekliyordu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.