Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu sene 100 bin Türk, hacı olacak

Diyanet İşleri Hac İdare Merkezi Başkanı Dr. Dursun Aygün, Mekke’de düzenlediği Hac Bilgilendirme Toplantısında, Diyanet’in çalışmaları ve hacı adaylarının sayısı hakkında bilgi verdi.Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bu sene 100 bin Türk, hacı olacak

Diyanet İşleri Hac İdare Merkezi Başkanı Dr. Dursun Aygün, Mekke’de düzenlediği Hac Bilgilendirme Toplantısında, Diyanet’in çalışmaları ve hacı adaylarının sayısı hakkında bilgi verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanı Dr. Dursun Aygün, Türkiye’den gelen basın mensuplarıyla Mekke’de hac bilgilendirme toplantısı yaptı. Bu sene Türkiye’den ve yurt dışından gelecek 100 bin civarında Türk hacı adayına verilmekte olan hizmetlerle ilgili konuşan Aygün, Diyanet İşleri Başkanlığının 30 seneden beri Türk hacılarına hizmet vermekte olduğunu belirterek, edinilen tecrübeler ışığında her geçen yıl verilen hizmetlerin iyileştirildiğini ve yeni hizmetlerin ilave edildiğini bildirdi.

Dr. Aygün, hac mevsiminde hacılara verilen hizmetlerde bu sene uygulamaya konulan yenilikleri şöyle özetledi:

"Mekke’deki Hac İdare Merkezi değişti. Diyanet İşleri Başkanlığının buradaki bütün hizmet birimleri bir çatı altında toplandı. Mekke’deki yemek fabrikası yenilendi. Bir günde 100 bin kişiye yemek çıkaracak hale getirildi. Ekmek, poğaça ve benzeri mamuller üretilen bir ekmek fabrikası kuruldu. Yemek ve ekmek fabrikasında 500 civarında personel çalışmaktadır. Hacılara sadece sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriliyordu. Bu sene bu iki öğün arasındaki 8 saatlik süredeki beslenme ihtiyaçlarını gidermek üzere kumanya uygulaması başlatıldı. İsteyen hacılarımız kahvaltıdan sonra bu kumanyalardan alabiliyor. Konaklama sistemi iyileştirildi. 5 kişilik oda uygulaması kaldırıldı. Hacılarımız 2, 3 veya 4 kişilik oda tercih edebiliyor. Hac süresi ortalama 45 günden 35 güne indirildi. Hac farizasını yerine getiren ve ülkeye bir an evvel dönmek isteyen hacılarımız daha erken dönebilecek. Bu süre ileriki yıllarda 30 güne indirilecek. Mekke’deki 120 yataklı tam donanımlı hastanede bir de diyaliz ünitesi kurulmasına karar verildi. Böylece her sene ortalama 40’a yakın diyaliz hastası hacı adayımız başka hastanelerde kalmak zorunda olmayacak’’ dedi.

Bu sene kontenjan 10 bin kişi artırıldı

80 milyon nüfusa karşılık 80 bin olan hac kontenjanının, yapılan görüşmeler sonucunda bu sene 10 bin kişi artırıldığını bildiren Dr. Dursun Aygün, bu ilave kontenjanın 5 bin 850’sinin Avrupa ülkelerinden gelen hacılar, kalan 4 bin 150’sinin de şehit yakınları ile gazi ve gazi yakınlarına tahsis edildiğini söyledi. Bunlardan müracaat edenlerin tamamının kuraya girmeden hacca getirildiğini bildiren Aygün, çeşitli vizelerle gelenlerle beraber bu sene 100 bin civarında Türk hacısına hizmet vereceklerini ifade etti.

Geçen sene başlanan Arafat’ta yüksek tavanlı, klimalı çadır uygulamasına bu sene de devam edileceğini bildiren Aygün, hacıların bu çadırlardan çok memnun kaldığını belirtti. Her ne kadar hac ücretlerinde belli bir artışa sebep olsa da bu uygulamanın özellikle Arafat’ta sıcaktan dolayı geçekleşen vefat sayısını neredeyse sıfıra indirdiğini bildirdi. 2015’te bu uygulama yokken Arafat’ta 26 hacıyı kaybettiklerini söyleyen Aygün, geçen sene klimalı çadır uygulamasına geçildikten sonra sadece 1 hacının vefat ettiğini bildirdi.

Türk hacıların yaş ortalaması 60

Bu sene hac farizasını ifa edecek Türk hacılarının yaş ortalamasının 60 olduğunu ifade eden Aygün, bunlardan yüzde 47’sinin erkek, yüzde 53’ünün kadın olduğunu bildirdi. Aygün, şu ana kadar biri Medine’de diğerleri Mekke’de olmak üzere toplam 8 hacı adayının vefat ettiğini, 2 tane de şuuru kapalı şekilde komada olan hacı adayının olduğunu söyledi.

2 milyon kişi hac sırası bekliyor

Basın mensuplarının gençlere ilave kontenjan tahsis edilip edilemeyeceğini sorması üzerine üzerine Dr. Aygün şunları söyledi:

“Sanırım 60 yaş ortalaması çok da kötü bir rakam değil. Hac sırası bekleyen 2 milyonu aşkın insanımızın içinde de zaten genç insanlarımız var. Ancak gençlerimizi teşvik için geçen sene 2 bin 500 üniversite öğrencisine umre organizasyonu yaptık. Bu sene bu rakamı 5 bine çıkarıyoruz.

Basın mensuplarının yeni başkanın kim olacağı şeklindeki sorulara bunu bilmediğini söyleyen Dr. Aygün, bu sene Arafat’ta vakfede duayı muhtemelen Diyanet İşleri Başkan Vekilinin yaptıracağını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.