Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM: “Yemen’de 42 Somalili’nin ölümüne yol açan bot bombardımanını Suudi deniz helikopteri gerçekleştirdi”

Birleşmiş Milletler, geçen Mart ayında içinde 42 Somalili mültecinin hayatını kaybettiği botu Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerine ait helikopterin vurduğunu ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2017 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2017 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Birleşmiş Milletler, geçen Mart ayında içinde 42 Somalili mültecinin hayatını kaybettiği botu Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerine ait helikopterin vurduğunu ortaya çıkardı.

BM araştırmacılarının Somalili mültecileri taşıyan bota koalisyon güçlerine ait helikopterlerce ateş edilerek içindekilerin ölümüne yol açtığının tespit ettiği belirtildi. Bombalamada koalisyon güçlerine ait helikopterlerin kullanılmasının koalisyona katılan herhangi bir ülkenin bireysel olarak suçlanmasına engel olmak için yapıldığı iddia edildi.

BM tarafından hazırlanan 184 sayfalık araştırma raporunda, helikopter saldırısında bottaki 140’dan fazla mülteciden 42’sinin hayatını kaybettiği, 34 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Raporda, sivil bota silahlı bir helikopterden 7.62 mm çapında silahla saldırı yapıldığı belirtilerek, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonda silahlı helikopterlerin yalnızca Suudi Arabistan tarafından kullanıldığına dikkat çekildi. Helikopterin bir gemiden havalanmış olabileceğine işaret edildi.

BM raporu, saldırının BM insan halkları, hukukuna karşı olduğu, Yemen’in istikrar, güvenlik ve barışına tehdit oluşturduğu belirtildi. Raporda yine Mart ayında bir deniz helikopterinden balıkçı gemisine yapılan saldırıda 11 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı yer aldı. Koalisyona katılan devletlerin BM’nin sorularına cevap vermediği, koalisyon güçlerinin ABD silahları kullandığı ifade edildi.

BM İnsan Hakları Gözlemci kuruluşunun yardımcısı Akshaya Kumar, koalisyon güçlerine silah sağlayan ülkelere silah satışını durdurmaları ve BM’nin bu ihlalleri soruşturmak üzere bağımsız bir mekanizma kurması çağrısında bulundu.

Yemen’deki Husilere karşı ortak mücadele eden koalisyon, Mart ayında Hudeyde Limanı yakınlarında bota yapılan saldırıyı inkâr etmişti. Yemen’de Husiler ve devrik başkan Ali Salih’in güçlerine karşı Yemen’in resmi hükümetini desteklemek üzere 2015’de oluşturulan koalisyona Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Ürdün katılmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.