Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM temsilcisi : Suriyelilere daha fazla yardım yapmamıza izin verilmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü (OCHA) Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine Suriye’de yaşanan insani dramla ilgili bilgi verdi. Konuşmasında oldukça sinirli olduğu görülen O'Brien, uluslararası toplum...

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2015 23:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2015 23:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü (OCHA) Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine Suriye’de yaşanan insani dramla ilgili bilgi verdi. Konuşmasında oldukça sinirli olduğu görülen O'Brien, uluslararası toplum olarak yardıma muhtaç insanlara daha fazla yardım yapmalarına izin verilemediğini bu durumunda kendisini çok sinirlendirdiğini söyledi.

BMGK üyelerine, Suriye’ye yaptığı son gezi hakkında bilgi veren OCHA Koordinatörü O'Brien, temmuz ayından beri 422 bin insanın yaşadığı kuşatılmış bölgeye herhangi bir yardım yapamadıklarından yakındı. Suriye’deki çatışmaların başlamasından sonra 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 500 binden fazla insanın yaralandığı bilgisini veren O'Brien, “Suriye’de 7, 6 milyon insan evsiz kaldı.1 milyondan fazla Suriyeli de evini terk etmek zorunda kaldı. 4 milyondan fazla insan hayatta kalabilmek için sınırı geçerek ülke sınırlarını geçerek yeni bir gelecek arayaşına girdi.” dedi.

Suriye’de çatışmaların devam ettiğini hatırlatan BM temsilcisi, güvenlik ve insani yardım konularında uluslarası toplumun Suriyeli mültecileri barındırmak için daha iyi ve sürdürülebilir bir yol bulmak gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz ay şiddetin ülke genelinde devam ettiğini kaydeden O'Brien “Ülkedeki bütün taraflarca gelişi güzel ve hedefli saldırılar insanların hayatını kaybetmesine, alt yapıların bozulmasına hatta insanların en temel ihtiyacı olan suya ulaşımı engelleniyor. Öfke ve kınamalara rağmen, en az bir benzer saldırı daha olmuştur. Ghouta’da ağustos ayının ortalarından itibaren en az 200 insan hayatını kaybetti ve 400 kişi yaraladı. Yine 23-24 Ağustos’da Şam’da meydana gelen bombalı saldırıda 30 kişi öldü. Kısasa kısas şeklinde devam eden çatışamlar nedeniyle kadın, erken ve çocuklar perişan oluyor. Bunun durdurulması lazım.” dedi.

Grupların Suriye’de insanların hayatlarını göz ardı ederek sınır tanımadan çatıştıklarını belirten BM temsilcisi, temmuz ayı başlarında Hama’da kullanılan varil bombalar nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini paylaştı.

2015’in ilk yarsında BM’ye bağlı kuruluşlar ve devlete bağlı olmayan sivil toplum örgütleri aylık 5,9 milyon insana gıda yardımında bulunduğu bilgisini paylaşan OCHA Koordinatörü “9 milyon insana ise ilaç ve farklı yardımlarda bulunuldu. Özellikele kuşatılmış bölgede yaşayan 4,6 milyon insana erişimin sınırlı olmasından dolayı ciddi endişe duyuyorum. Bu yılın ilk yarısında BM, aylık olarak kuşatılmış bölgede yaşayan insanların yüzde 12’sine gıda yardımında bulunuyoruz. Yüzde 3,4’ne ise sağlık yardımında bulunduk.” diye konuştu.

Yardımların ihtiyaç sahiplerine tam olarak ulaştırılması ve sivillerin korunması konusunda üst düzey hükümet yetkilileri ile görüştüğünü belirten O'Brien, Suriye’de yaşayan Filistinli mülteciler ile ilgili endişelerinin olduğunu söyledi.

Konuşmasında zaman zaman gergin olduğu gözlenen OCHA Koordinatörü, bazı Suriyelilerle görüştüğünü ve yaşadıkları acı olayları kendisi ile paylaştıklarını anlattı. “Suriyelilerin günlük karşılaştıkları acı derinliği tarif etmek için kelime bulmakta zorlanıyorum.” diyen O'Brien “Ülkeyi üzgün ve öfkeyle terk ettim. Sinirliyim çünkü uluslararası toplum olarak her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı olan Suriyelileri korumak için daha fazlasını yapmamıza izin verilmiyor ve yapamıyoruz. Ama yardıma muhtaç insanların hayatlarının kurtarılması için mümkün olna her şeyi bıkmadan yapamaktan vazgeçmeyeceğim.” şeklinde konuştu.

Alınacak siyasi kararların, insani yardımların önüne geçmemesi gerektiğini altını çizen O'Brien, Konsey üyelerinin, liderleri siyasi çözüm konusunda zorlaması gerektiğini ifade etti.

O'Brien, eylül ayında Türkiye ve Ürdün'ü ziyaret ederek, Suriyeli mültecilerin durumunu inceleyeceğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.