Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Özel Kıbrıs Danışmanı Eide: Çözüm içim en iyi fırsat

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide “Karşımızda (çözüm için) son on yıl içerisinde en iyi fırsat bulunuyor” dedi. Yeniden başlayacak olan sürecin bir çözümle sonuçlanacağı yönünde...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2015 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2015 21:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BM Özel Kıbrıs Danışmanı Eide: Çözüm içim en iyi fırsat
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide “Karşımızda (çözüm için) son on yıl içerisinde en iyi fırsat bulunuyor” dedi. Yeniden başlayacak olan sürecin bir çözümle sonuçlanacağı yönünde olumlu bir havanın bulunduğunu kaydeden Eide, Akıncı ile görüşmelerinin çok yapıcı geçtiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Danışmanı Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yarın sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini ve bu görüşmede sürecin nasıl ileriye götürülebileceğini ele alacaklarını ifade etti. Eide, Akıncı ile Anastaisadis arasında 11 Mayıs’ta yer alacak olan yemekte sürecin ne yön alacağını da açıklayacaklarını ifade etti. Eide, “Sürecin (yeniden) başlayacağı çok net, çok yapıcı bir ortamda da başlayacağını düşünüyorum” dedi.

“Müzakerelerin başlayacağı tarihin 11 Mayıs’ta açıklanacağını söyleyebilir miyiz?” sorusuna karşılık Eide, bunun iki liderin kararı olacağını, konunun yemeğe kadar olan zamanda da görüşüleceğini, tarihin de iki liderin bir araya geldiğinde açıklanacağını söyledi. Yeni prosedürün de görüşmede ele alındığını ifade eden Eide, Anastasiadis ile yapacağı görüşmenin ardından bu konunun netlik kazanacağını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN DEĞERLENDİRMESİ GEREKEN BİR FIRSAT"

Yeni başlayacak süreçte yakın bir çalışma içerisine girmeye hazır olan iki lider bulunduğunu belirten Eide, liderlerin ne kadar sıklıkta görüşeceği konusunda ancak Anastasiadis ile görüşmesinden sonra yorum yapabileceğini ifade etti. Yeni başlayacak sürecin Türkiye tarafından da değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu, sorunun çözümünün Türkiye’nin de çıkarına olduğunu Ankara’nın gördüğünü kaydeden Eide, “BM’nin Avrupa Birliği üyesi olmayan Türkiye ile oluşacak federal Kıbrıs arasında ayrıcalıklı bir ilişki düşünüp düşünmediği” sorusuna ise, BM’nin süreci her yönü ile değerlendirdiğini kaydetti, konunun sadece BM’yi ilgilendiren bir konu olmadığını, düşüncelerini ilgili taraflarla da görüşeceklerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.