Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide:

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC ve Güney Rum Yönetimi arasından gerçekleştirilmesi planlanan müzakere sürecine ilişkin, "Müzakere süresinde, liderler hazır değil, henüz çözümlenmemiş konular var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2017 22:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2017 22:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC ve Güney Rum Yönetimi arasından gerçekleştirilmesi planlanan müzakere sürecine ilişkin, "Müzakere süresinde, liderler hazır değil, henüz çözümlenmemiş konular var" dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC ve Güney Rum Yönetimi arasında gerçekleştirilmesi planlanan müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eide müzakere sürecine ilişkin her iki ülkenin lideriyle görüştü. İlk olarak Rum Lider Anastasiadis ile görüşen Eide, ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide çıkışta basına açıklamalarda bulundu.

Eide, basın açıklamasında bazı konuların sadece garantörlerin ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağı ortamda tartışılabileceğini belirtirken liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurguladı.

Mekik diplomasisini sürdüreceğini ve çözümlenmemiş konularda pürüzlerin giderilmesine yardımcı olmaya çalışacağını kaydeden Eide, her iki liderin de son hafta içerisinde uluslararası konferansın tekrar toplanmasıyla ilgili fikir birliğine varmadan Kıbrıs’ta bundan sonra başarılacak fazla bir şey kalmadığı görüşünde olduğunu belirtti. Her iki liderin de Cenevre’de konferansında tekrar toplanmasının yolunu aramak istediğini kaydeden Eide, bunu yakın gelecekte yapmayı konuştuklarını ifade etti.

Konferans arayışının nasıl organize edileceği ve konferans öncesinde neler yapılacağıyla ilgili hala çözümlenmemiş konular olduğunu dile getiren Eide, bu konularda bir anlaşmaya varma olanağı olduğunu ama aşılması gereken bir mesafe bulunduğunu ifade etti. Çözümlenmemiş konuların neler olduğunun ve bu konularda ne zaman bir sonuca varılabileceğinin sorulması üzerine Eide, bu konuda haftanın sonunda bir neticeye ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti ve kendisinin arzusunun da bu yönde olduğunu söyledi. Neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olacağını ifade eden Eide, ancak bu konuların her iki taraf için de hassas konular olduğunu ve ortak görüşler yanında üzerinde çalışılması gereken gerçek farklılıklar da olduğunu söyledi.

Konuların sıralanması, yöntem, hangi farklı konuların ele alınacağı ve Cenevre’de hangi noktaların tartışılabileceği gibi detaylı soruların önlerinde durduğunu belirten Eide, detay olarak görülen bu konuların arkasında saygı duyulması gereken siyasi farklılıkların da bulunduğunu kaydetti. Cenevre’de yapılacak toplantının BM önderliğinde yürütüleceğini hatırlatan Eide, ancak liderlerin önlerinde duran konularda neler yapmak istedikleri Kıbrıs’ta sıraya konulmadıkça konferansın bir amacı olmayacağını belirtti.

Eide, BM Genel Sekreteri, BM ekibi ve kendisinin, “adada yürütülen iki toplumlu müzakereler çerçevesinde ve garantörler ile AB dahil olmadan tam olarak ele alınamayacak konuların bir birini pekiştirecek şekilde nasıl sıraya konacağıyla ilgili” önemli görevleri olduğunu da kaydetti.

Yöntem konusunda liderlere herhangi bir öneri yapıp yapmadığının sorulması üzerine Eide, bunun liderlerin konusu olduğunu; kendisinin onların önerilerinin ne olduğunu ve ne dediklerini dikkatlice dinlediğini, ortak bir zemin bulduğu takdirde bunu diğer tarafa aktardığını belirtti. Eide, ancak ortak bir zemin bulunup bulunamayacağının liderlerin işi olduğunu, kendisinin yardımcı olduğunu kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.