Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Birleşik Krallık “AB’ye Hayır” Dedi

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması ya da ayrılmaması için yapılan kritik referandumda halk “AB’ye Hayır” dedi.Son dönemlerde, dünya gündeminin ilk maddesini İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 09:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması ya da ayrılmaması için yapılan kritik referandumda halk “AB’ye Hayır” dedi.
Son dönemlerde, dünya gündeminin ilk maddesini İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinin oylanacağı referandum oluşturuluyordu. Birleşik Krallık’ta halk uzun süredir üzerinde çeşitli tartışmaların yapıldığı referandum için dün sandık başına gitti. 4 aylık bir “kal ya da ayrıl” kampanyalarının ardından yapılan İngiltere ve AB için kritik öneme sahip referandumunun ilk sonuçları sabah saatlerinde açıklandı. Referanduma 30 milyondan fazla seçmen katıldı. Ülkenin kaderini belirleyen referandumda “AB’ye Hayır” diyenler yüzde 51.9 olurken, “Evet” diyenler ise yüzde 48.1’de kaldı. Sonuçlarla birlikte, İngiliz para birimi Sterlin, dolar karşısında 1985’den bu yana en düşük seviyesine indi. Sonuçların ardından İngiliz para birimi yüzde 3’lük ani düşüş yaşadı. İngiltere Bankası’nın duruma müdahale edebileceği aktarıldı.Diğer yandan İngiltere’nin başkenti Londra’nın, yüzde 60 evet oyu ile AB’de kalma taraftarı olduğu belirtildi.
Her ne kadar seçmen sandık başına giderek “AB’ye Hayır” dese de Birleşik Krallık’ı AB’den ayrılması yönünde bazı belirsizlikler bekliyor. Referandumdan “AB’den ayrıl” yönünde çıkmasına rağmen bu durum hemen gerçekleşmeyecek. “AB’den ayrıl” kararının alınmasının ardından Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesince belirlenen yasal süreç başlayacak. Başbakan halkı AB’den çıkılması konusunda bilgilendirecek. Ardından 2 yıllık bir müzakere süreci başlayacak ancak 27 AB ülkesinin de onay vermesi halinde bu süreç uzayabilir. Bu süre zarfında ülke, AB içinde kalacak ve AB yasaları geçerli olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.