Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Berlin’in yeni başbakanı Michael Müller

Almanya'da Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’in görevinden çekileceğini açıklaması üzerine başlayan başbakan arayışı son buldu. SPD’li başbakan Wowereit’ın koltuğuna oturacak yeni başbakanı yine SPD’li üyeler belirledi. Üyeler...

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2014 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’in görevinden çekileceğini açıklaması üzerine başlayan başbakan arayışı son buldu. SPD’li başbakan Wowereit’ın koltuğuna oturacak yeni başbakanı yine SPD’li üyeler belirledi. Üyeler arasında yapılan oylamada en yüksek oyu alan Michael Müller oldu. Müller, daha ilk turda oyların yaklaşık yüzde 60’ını alarak diğer iki adayı geride bıraktı ve salt çoğunluğu elde ederek Berlin’i yönetecek politikacı oldu.

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, SPD Eyalet Başkanı Jahn Stöss ile SPD Meclis Grup Başkanı Raed Saleh’in de yer aldığı başbakanlık yarışında kendisinin de favori olarak gördüğü adayın halen Berlin Kent Geliştirme Senatörlüğü görevini yürütmekte olan Michael Müller olduğunu belirterek Müller’in Berlin’i yönetecek yetkinliğe ve birikime sahip bir politikacı olduğunu söyledi.

Diğer adayların oylarının yüzde 20’lerde kaldığı başbakan adayı oylamasını açık ara ile kazanan Michael Müller seçildikten sonra yaptığı açıklamada, “Sevincimi kelimelerle anlatmak mümkün değil. İyi bir sonuç bekliyordum ama bana verilen oyların bu kadar yüksek olacağını doğrusu hiç mi hiç hesaba katmamıştım. Çok mutluyum." diye konuştu.

Kaybeden adaylar ise Müller’i kutlayarak kendisine destek vereceklerini bildirdiler. SPD Meclis Grup Başkanı Raed Saleh “Üyelerimiz bize Müller’in başbakan olacağı talimatını verdi. Biz de onu elimizden geldiğince destekleyeceğiz" dedi.

49 yaşındaki Michael Müller’in yarı hayatı siyasetle geçti. Berlin Eyalet Hükümeti’nin küçük ortağı CDU tarafından da benimsenen Müller, 11 Aralık’ta parlamentoda seçilecek ve yemin ederek görevine başlayacak. Yeni başbakanın başarması gereken en önemli hedefler arasında partisi SPD içinde birlik ve bütünlük sağlamak ve partiyi 2016’da yapılacak eyalet seçimlerine hazırlamak yer alıyor.

Berlin yeni başbakanını seçerken koalisyon hükümetinde bağımsız bir politikacı olarak hizmet veren Maliye Senatörü Ulrich Nussbaum da aralık ayında görevi bırakacağını duyurdu. Yeni başbakan Michael Müller’in koltuğuna oturur oturmaz önce yeni bir maliye senatörü ataması gerekecek. Maliye Senatörlüğü için Ulaştırma Senatörlüğü’nde müsteşar olarak çalışan Christian Gaebler’in adı geçiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.