Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belçika’nın önde gelen isimleri, basına darbeyi kınadı

Türkiye ve dünyada büyük tepki toplayan 'özgür medyayı susturma operasyonuna' Belçika’dan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Belçika’daki akademisyenler ve siyasetçiler tepkilerini farklı kanallardan duyurdular. Aralarında Zaman Gazetesi...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye ve dünyada büyük tepki toplayan 'özgür medyayı susturma operasyonuna' Belçika’dan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Belçika’daki akademisyenler ve siyasetçiler tepkilerini farklı kanallardan duyurdular.

Aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu gazetecilere yönelik hükümet destekli gözaltı kararlarına, Belçika'daki tanınmış isimler de tepki verdi. Akademisyen ve siyasetçiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdiler.

Federal Meclis Milletvekili ve aynı zamanda da dış ilişkiler komisyon üyesi olan Peter de Roover, Erdoğan’ın yolunu kaybettiğini ve Zaman Gazetesi’ne yapılan operasyonun göze çarptığını söyledi. Roover, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yolunu kaybetmiş vaziyette. Polisler koordineli bir şekilde, hükümet karşıtı insanları gözaltına aldı. Zaman Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni’ni tutuklamaları en çok göze çarpan noktaydı. Bütün dünya hayretle bu durumu izlerken, basına kısıtlama getirmeleri çok yanlış. NATO üyesi olan bir ülkenin çok yanlış bir yolda olduğunu söyleyebiliriz.’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir başka Federal Meclis Milletvekili Dirk Van der Maelen ise Türkiye’de basına yapılanlara karşılık çok şaşırdıklarını; basının susturulmak istendiğini söyledi. Maelen, “Bir yandan yaşanan olaylara çok şaşırdık diğer yandan ise şaşırmadık. Çünkü son yıllar, özellikle de son iki yıldır AKP hükümeti ile aynı düşüncede olmayan insanların susturulmak istenmesi göze çarpıyor. Bu yapılanlar iyi bir yola girilmediğini ve otoriter baskının arttığını görüyoruz.’’ dedi.

Türkiye’deki duruma sessiz kalmayan Sosyolog ve Göç Uzmanı Prof. Dr. Dirk Jacobs sosyal medyadan tepkisini dile getirdi. Jacobs, “Erdoğan rejimi kontrolü kaybetmiş durumda. Türkiye demokrasi yolundan tekrar uzaklaşıyor. Çok endişe verici.’’ ifadelerini kullandı.

Senatör Bert Anciaux ise Erdoğan’ın diktatörlüğü oynadığını söyledi. Anciaux, “Türkiye’de şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde basına darbe yapıldı. Erdoğan diktatörlüğü oynamaktadır. Her taraf yolsuzluk. Hizmet camiasından ve Zaman Gazetesi’nden 40 kişi gözaltına alındı. Basın özgürlüğü kalmadı. AB yaptırım uygulaması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Flaman Bölgesi’nde Medyadan Sorumlu Bakan Sven Gatz ise Türkiye’de yaşananların endişe verdiğini söyledi. Gatz, “Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınması endişe verici. Basın özgürlüğüne darbe yapıldı.’’ dedi.

Het Belang Van Limburg Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ivo Vandekerckhove, tutuklamaların sebebinin insanların hükümet karşı görüşleri olduğunu söyledi. Vandekerckhove, “Zaman Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni, farklı bir siyasi görüş taşıdığı için tutuklandı. Bu olanlar karşısında demokrasiden kesinlikle bahsedemeyiz.” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.