Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BDT, Gürcistan’ı yeniden üyeliğe davet edecek

Eski Sovyet ülkelerinin en geniş örgütü Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) örgütten ayrılan Gürcistan’ı yeniden üyeliğe almaya hazırlanıyor. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşen BDT zirvesi ile ilgili değerlendirmede bulunan...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BDT, Gürcistan’ı yeniden üyeliğe davet edecek
Eski Sovyet ülkelerinin en geniş örgütü Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) örgütten ayrılan Gürcistan’ı yeniden üyeliğe almaya hazırlanıyor. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşen BDT zirvesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, “Samimi olarak konuşuyorum. Bu sadece benim fikrim değil. Bizler Gürcistan’ın BDT’ye dönmesinden mutluluk duyarız…” dedi.

BDT dönem başkanı olarak temennilerini dile getirdiğini ifade eden Lukaşenko, “Gürcistan bu mesajımızı duyacak… Bizi bölenlerin ne olduğuna bakmaktan çok, birleştirenlere bakmamız gerekiyor. Burada sözden icraata geçerek kazançlı çıkmalıyız. BDT halkları ve Gürcistan bundan memnun kalacak….” değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan, Rusya ile 2008’de yaşanan savaşın ardından BDT’den ayrılma kararı almış, ayrılık resmi olarak Nisan 2009’da uygulamaya konmuştu. Gürcistan’ın ayrılmasının ardından BDT ülke sayısı 11’e geriledi. Gürcistan’da hafta sonunda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Moskova’nın Tiflis’le ilişkileri yumuşatması bekleniyor.

Minsk’te gerçekleşen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmomali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Comart Otarbayev ve Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Annamuhammed Goçiyev katıldı.

Zirvede liderler ekonomik entegrasyon, kültürel faaliyetler, ticari ilişkiler ve 1 Ocak 2015’te uygulamaya geçmesi beklenen Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili çalışmaları ele aldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, zirvede yaptığı konuşmada BDT ülkelerinin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yoğunlaşmasını istedi. Putin, “ekonomik ilişkilerimiz büyük önem arz ediyor. 2012’de BDT üyesi ülkeler yüzde 3,4 büyüdü. 2013’ün ilk yarısı için bu rakam yüzde 1,8. İş dünyası açısından BDT ülkelerinin elverişli ortam oluşturması gerekiyor…” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.