Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yıldırım: “Almanya Aslında Kendi Tarihini, Hatasını Böyle Bir Karar Alarak Geçiştirme Amacını Taşıyor"

Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Almanya aslında kendi tarihini, hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifeti ile böyle bir karar alarak geçiştirme...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Almanya aslında kendi tarihini, hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifeti ile böyle bir karar alarak geçiştirme amacını taşımaktadır” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Bakü’deki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, Azerbaycan Türkiye arasında bir gelenek oluşturulduğunda, yeni hükümet kurulduğunda ilk yurtdışı ziyaretin ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye, ikinci yurtdışı ziyaretinin ise Azerbaycan’a düzenlendiğini ifade etti. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine değinen Yıldırım, “Azerbaycan-Türkiye ilişkileri son bağımsızlığından bu yana geçen 25 yıl içinde hakikaten çok tekamül etti, her alanda. Ticaret alanında, yatırımlar alanında, kültürel alanda, siyasi alanda birçok mesafe kat ettik. Sayın cumhurbaşkanı ifade etti. Son 1 yıl içinde 3 kez Türkiye ziyareti gerçekleştirdi. Hele hele Ankara’da yaşanan ve bütün milletimizi acıya boğan bu menfur terör saldırısının arkasından Sayın Cumhurbaşkanın buraya gelmesi icap ederken büyük bir jet yaparak Aliyev gelip, Ankara’da acılarımızı paylaştığını ifade etti. Böylece Türk halkının gönlünde taht kurdunuz. Sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.
Yıldırım, Aliyev’in Ankara ziyaretinde bütün dünyaya dostluğun kardeşliğin ne olduğunu gösterdiğini belirterek, “Dünya İnsani Zirvesinde, İslam İşbirliği Zirvesinde de aynı şekilde iştirak ederek çok güzel katkılarınızı gördük. Bunun için de teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 2003 yılında ilk kez Bakü’ye geldiğini belirten Yıldırım, Bakü’de kaydedilen gelişmenin Aliyev tarafından sağlandığını kaydetti.
“AZERİ KARDEŞLERİMİZİN HAKLI DAVASINDA SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ”
Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Dünya şunu bilmelidir ki, Azeri kardeşlerimizin haklı davasında sonuna kadar yanınızdayız. Azerbaycan dostu bizim dostumuzdur, düşmanı da bizim düşmanımızdır. dağlık Karabağ bölgesinde Azeri topraklarının yüzde 20’sini yıllardır işkal eden Ermenilerin artık bu hukuksuzluğuna dur demenin zamanı geldi. İpe un sererek, ayak sürüyerek bu meseleyi unutturmak asla ve asla mümkün değildir. Bir takım uluslararası toplumların MİNSK var, AGİT var, toplanıp dağılıyorlar. Şimdi artık zamana oynamak değil çözüm üretme zamanıdır. Türkiye olarak bunun sıkı takipçisiyiz. İşlerine geldiği meselede dakika da bir toplanıp kararlar alanlar mesele Azerbaycan, Türkiye olunca ıslık çalarak iş yapıyorlar. Bu bir çifte standarttır, asla ve asla kabul edilemez. Ne zamanki Azeri topraklarında tekrar geri verilirse, Azerbaycan’ın topraklardaki azatlığı tam anlamıyla sağlanırsa bu mesele çözülmüş olur. Bu bakımdan bu konunun uluslararası toplumun ciddi ele alması, bu konudaki çifte standarttan vazgeçmesi zamanı gelmiş, geçmiştir. Bunu bekliyoruz, izliyoruz.”
“ALMAN PARLAMENTOSUNDA TALİHSİZ BİR KARAR ALINDI”
Yıldırım Alman Parlamentosunun dün aldığı karara değinerek “Dün Alman Parlamentosunda talihsiz bir karar alındı. Tarihi bir yalana sizin ifadenizle imza atıldı. bu bizim için, Türk milleti için anlam ifade etmiyor, hüküm ifade etmiyor. Çünkü tarihi, tarihçilere bırakmak gerektiğine inanıyoruz. Tarihçilerin bile ittifak etmediği, itilaf halinde oldukları meselede, uluslararası mahkemelerde farklı kararların alındığı meselede, Alman Parlamentosunun böyle bir karara imza atması büyük bir talihsizliktir. Köklü Türk-Alman ilişkilerine darbe vurmuştur, zedelemiştir. Ümit ederiz ki bu yanlıştan kısa sürede dönülür ve yıllardan beri, yüzyıllardan beri devam eden Türk-Alman ilişkileri bu işten en az düzeyde zarar görerek bu mesele hallolur. Tabi bizim Almanya’da bizim ilişkilerimizi kuvvetlendiren 3 buçuk milyona varan, orada yaşayan kardeşlerimiz var. Dolayısıyla onların bu kararda ciddi anlamda hayal kırıklığı oluşturmuştur. Almanya siyasetçilerinin, Alman hükümetinin daha sağlıklı bir değerlendirme ile oluşacak bu tahribatı giderecek tedbirleri kısa sürede alması beklenir” açıklamasını yaptı.
“TÜRKİYE TARİHİ AÇIK VE NETTİR”
“Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir” diyen Başbakan Yıldırım, “Tarihe Siyah Gece olarak geçen Hocalı Katliamını neden bu ülkeler gündemine almıyor? Bu da bir soykırımdır, katliamdır. O kadar uzağa girmiyor. Yüzyıla giden bir olay da değil. Burada da çifte standardın süregeldiğini görüyoruz. Almanya aslında kendi tarihini, hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifeti ile böyle bir karar alarak geçiştirme amacını taşımaktadır. Geçmişteki defterleri karıştırdığımız zaman, en fazla hesabı çıkacak ülkelerin başında Batı ülkeleri gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye tarihi açık ve nettir. O eski defterlerde en az sırada biz oluruz. Uluslararası toplumun bölgesel, küresel olayda çifte standarttı artık terk etmesi ve Ortadoğu başta olmak üzere Karadeniz’in kuzeyinde dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan insanlık dramına, masum garip, guruba insanların ölmesine daha fazla seyirci kalmaması gerekir. Bu konuda bütün ülkeleri BM çatısı altındaki ülkeleri daha fazla sorumluluk almaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’ın Alman Parlamentosu’nun aldığı karar karşısında tepkisini açık şekilde ortaya koyduğu için teşekkür eden Yıldırım, iki ülke arasındaki projelerin ele alındığını ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.