Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ban Ki-moon: "Basın Özgürlüğü Olmadan Kalkınma Da Olmaz"

Birleşmiş Millerler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, insan haklarının korunması, demokratik toplumların oluşması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının bilgiye kesintisiz erişime, bunun da basın özgürlüğüne bağlı olduğunu kaydetti.BM...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Birleşmiş Millerler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, insan haklarının korunması, demokratik toplumların oluşması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının bilgiye kesintisiz erişime, bunun da basın özgürlüğüne bağlı olduğunu kaydetti.
BM Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Ban Ki-moon, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, ’’Her yıl, bu temel ilkeleri vurgulamak, basının bağımsızlığını korumak ve bu mesleği icra ederken hayatlarını riske atan ve yaşamlarını yitiren medya çalışanlarını anmak için Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz. Bu yılki gün üç önemli gelişmeye denk geliyor. Bu yıl hem günümüzde İsveç ve Finlandiya’yı kapsayan bölgede kabul edilen ilk bilgi edinme özgürlüğü yasasının 250. hem de basın özgürlüğü ilkeleri konusundaki Windhoek Bildirisi’nin 25. yıl dönümüne rast geliyor. 2016 ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulamaya konduğu ilk yıl” ifadesini kullandı.
Ban, basın özgürlüğü ve bilginin serbest dolaşımının sadece halkı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda bilgilendirmek için gerekli olmadığını, liderlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediklerini halkın anlaması için de gerektiğini kaydetti. Genel Sekreter Ban Ki-moon, “Yeni internet medyası da dahil olmak üzere tüm medya bizlerin gözü kulağı görevini yerine getiriyor. Onların sağladığı bilgiden hepimiz faydalanıyoruz” dedi.
Özgür ve bağımsız bir medya ortamının elzem olduğunu belirten Ban, ancak dünyanın dört bir yanında sıklıkla gazetecilerin tehdit ve taciz edildiğinin, işlerini yapmalarının engellendiğinin, hatta bilgi edinme çabaları nedeniyle öldürüldüğünün görüldüğünü söyledi. Genel Sekreter, yönetim aksaklıklarına ışık tutmak, özel sektörün yaptığı suistimalleri veya toplumsal sorunları ortaya koymak için yaptıkları çabalamalar nedeniyle bir kısmı oldukça kötü koşullarda olmak üzere birçok gazetecinin birçok ülkede cezaevlerine konduğunu kaydetti. “Birçok ülkede basın mensuplarının artan oranda karşı karşıya kaldığı kısıtlayıcı ortamlardan oldukça endişe duyuyorum. İfade özgürlüğünü kısıtlamak kalkınmaya da pranga vurmak anlamına gelir” diyen Ban, Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tüm hükümetleri, politikacıları, iş insanlarını ve bireyleri bağımsız özgür medyayı güçlendirmeye ve korumaya davet etti. Ban, “İfade özgürlüğü olmadan insanlar daha az özgür ve daha güçsüz oluyor. Bu özgürlük sayesinde insan onuruna yakışır ve fırsat eşitliğine sahip bir dünya için birlikte çalışabiliriz” diyerek mesajına son verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.