Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakü’nün kurtuluşunun 98. yıldönümü

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 98. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği’nde tören düzenlendi.Bakü Türk Şehitliği’nde Türkiye Bakü Büyükelçiliği...

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2016 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2016 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 98. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği’nde tören düzenlendi.
Bakü Türk Şehitliği’nde Türkiye Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen törene, Türkiye Bakü Büyükelçi Müsteşarı Meral Barlar, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Milletvekili Ganire Paşayeva, askerler, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.
Törende Şehitlik Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunun ardından törende Büyükelçi Müsteşarı Meral Barlas şehitlik anı defterini imzaladı. Barlas, daha sonra Temsili şehit mezarlarına da karanfil bıraktı.
Şehitlik defterini imzaladıktan sonra konuşma yapan Meral Barlas, ”Yüce Türk Milletini kahraman evlatları, Azerbaycan’ın düşman işgalinden kurtulmasının 98. yıldönümü vesilesiyle, Azerbaycan’ın bekası uğrunda yaptığınız fedakarlıkları yad etmek üzere, bugün bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz. En zor anlarında Azerbaycanlı kardeşlerinin yardımına koşan sizler, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz ilişkilerin mimarlarısınız. Ülkelerimiz birlik, beraberlik ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Azerbaycan’ın özgürlüğü için yaptığınız bu büyük fedakarlık, 98 yıl sonra da Azerbaycanlı kardeşlerimizce minnetle anılmaktadır. Kahramanlıklarınızı yüreğimizde gururla taşıyoruz. Emanetinizi Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte “Bir Millet İki Devlet” anlayışıyla gelecek nesillere aynı hissiyatla taşımanın kararlılığı içindeyiz. Bir mukaddes emanet olarak kucaklandığınız bu kardeş topraklarında rahat uyuyunuz. Azerbaycan’ın her bir köşesinde yatan Kafkas İslam Ordusu şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları başta olmak üzere, vatan savunmasında ebediyete intikal eden, birlik ve beraberliğimize kasten terör saldırılarında kurban verdiğimiz tüm şehitlerimizi şükranla ve rahmetle anıyoruz”.
Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Dağıstan’ın Osmanlı Devleti’nden yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan’ı düşman işgalinden kurtarmak için görevlendirildi. Azerbaycan’ın çeşitli vilayetlerinde Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerine karşı verilen mücadelenin ardından 15 Eylül 1918’de Bakü’de işgalden kurtarıldı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için verdiği mücadelede bin 142 şehit verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.