Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yıldız: Akkuyu Nükleer santralini Rusya kendi kaynakları ile de yapar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santral inşaatını Rusya’nın kendi kaynakları ile de yapabileceğini söyledi. Yıldız, Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Yıldız: Akkuyu Nükleer santralini Rusya kendi kaynakları ile de yapar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santral inşaatını Rusya’nın kendi kaynakları ile de yapabileceğini söyledi.

Yıldız, Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Gazpromexport Başkanı Elena Burmistrova ile bir araya geldi. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Yıldız, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeni ile finans sorunu yaşanmasını beklemediklerini, Rusya’nın kendi kaynakları ile de Mersin Akkuyu nükleer santralini yapabileceğini ifade etti.

Akkuyu’da inşa edilecek santralin 20 milyar doları geçmesi ve bunun yüzde 80’inin dışarıdan finanse edilmesinin planlandığı yönündeki soruya cevap veren Bakan Yıldız, “Rusya Federasyonu’nun kendi iç sendikasyonları ile beraber bunu yapabileceğine inanıyoruz. Gerek yurt dışı finans merkezleri, bankacılık sistemi, gerekse iç kaynakları ile beraber yapabileceğine inanıyoruz… Biz projenin gecikmeden, aksamadan ve dış etkilerden daha muhafaza edilmiş ve korunmuş olarak devam etmesini istiyoruz. Amacımız, niyetimiz budur.” dedi.

Akkuyu’da çalışacak öğrencilerle ilgili çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Bakan, “Öğrenci sayımız 276’lar seviyesinde. Hem Moskova’da hem da Türkiye’de bu eğitimlerin daha da artırılması ve 600 rakamına ulaşmasını sağlamış olacağız. Öğrencilerimizi böyle bir projeye teşvik ediyoruz. Sonunda böyle bir nükleer güç santralinde çalışmaları için.” bilgisini verdi.

ÜDİK EŞ BAŞKANI ERDOĞAN MI, DAVUTOĞLU MU?

Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının yıl sonunda Türkiye’de yapılacağı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eş başkan olduğu kurulda Türkiye’yi kimin temsil edeceği ile ilgili soruya yanıt veren Bakan Yıldız, “Bakalım önümüzdeki gelişmelere göre karar verilir.” dedi. ÜDİK toplantılarında bugüne kadar Türkiye’yi hükümet başkanı olarak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyordu.

KEK toplantıları ile ilgili de hazırlıkların yapıldığını, Kasım ayında Rusya Enerji Bakanı Novak’la Ankara ya da başka bir ilde görüşeceklerini ifade eden Bakan Yıldız, “Her iki tarafın da hazır olmasının ardından bunu Türkiye’de yapacağız.” dedi.

Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye’den geçmesi konusunda herhangi bir teklif almadıklarını, talep olması halinde bunu değerlendireceklerini ifade eden Yıldız, Rusya’ya gıda ihracatı ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin böyle bir kapasiteye, hijyen şartlarına ve organik tarımla beraber yaş meyve ve sebze ile ilgili ve diğer konularda hazır olduğumuzu Rusya’ya ilettik. Yapabileceklerimiz var. Kapasitemizi artıracağımız noktalar çok fazla.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.