Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elitaş: "Hollanda Avrupa’da En Fazla Türk’e Ev Sahipliği Yapan Üçüncü Ülke”

Hollanda’da temaslarına devam eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Hollanda İş Forumu’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, "Hollanda Avrupa’da en fazla Türk’e ev sahipliği yapan üçüncü ülkedir. Hollanda’da yaşayan...

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 09:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hollanda’da temaslarına devam eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Hollanda İş Forumu’nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, "Hollanda Avrupa’da en fazla Türk’e ev sahipliği yapan üçüncü ülkedir. Hollanda’da yaşayan yaklaşık 500 bin vatandaşımız iki ülke arasında siyasi, ticari ve ekonomik ilişkiler arasında bir köprü vazifesindedir” dedi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye-Hollanda JETCO 1. Dönem Toplantısı kapsamında Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ile Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi Anlaşması imzaladı. Bakan Elitaş, ardından Türkiye-Hollanda İş Forumu’nun açılış oturumuna katıldı. Elitaş yaptığı konuşmada, “İki ülkenin yatırımcıları bir araya geldiler. İş çevrelerimizin daha verimli temaslar kurması yönünde somut sonuçlara geçmiş olacağız. Hollanda Avrupa’da en fazla Türk’e ev sahipliği yapan üçüncü ülkedir. Hollanda’da yaşayan yaklaşık 500 bin vatandaşımız iki ülke arasında siyasi, ticari ve ekonomik ilişkiler arasında bir köprü vazifesindedir” şeklinde konuştu.
Tüm bu olumlu ilişkilerin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıdığını belirten Bakan Elitaş, “2002’de 2,4 milyar dolarlık ticaret hacmi 2015 yılında 6,1 milyar dolara ulaşmıştır. Hollanda yüzde 53,9 artış ile 2016 Mart ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştirdiğimiz ülke oldu. Türk şirketlerinin yatırım için en fazla sermaye ihraç ettiği ülke Hollanda’dır. 10 milyar euro aşmıştır” dedi.
“TÜRKİYE EKONOMİSİ 2015 YILINDA YAKLAŞIK YÜZDE 4 BÜYÜMÜŞTÜR”
Ekonominin 2015 yılında yaklaşık yüzde 4 büyüdüğüne değinen Elitaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye ekonomisi 2015 yılında yaklaşık yüzde 4 büyümüştür. Bu büyüme oranını küresel risklerin arttığı, yatırım iştahının azaldığı ve sermaye hareketlerinin ciddi sarsıntılar doğurduğu bir dönemde gerçekleştirdik. Küresel ekonominin yüzde 3 büyümesinin öngörüldüğü ortamlarda Türkiye yakalamış olduğu bu performans ile ciddi anlamda pozitif ayrışmıştır. Sadece Avrupa için değil gelişmiş ülke eğilimlerin de üzerinde bir büyüme görünümüne sahibiz. 2015 yılı itibariyle Türkiye ekonomisi en fazla büyüyen dördüncü G20 ülkesi pozisyonundadır. Bugün itibari ile Türkiye 630 milyar euroluk milli gelirle dünyanın en büyük ülkeleri sıralamasında ilk 20 içerisine girmiştir. Ekonomik büyümede hem bölgesinin hem de G20 grubunun lokomotifi olan ülkemiz, yüksek gelir grubuna girme yolunda da emin adımlarla ilerlemektedir. 2015 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı 126 milyar euro, toplam ithalatı ise 182 milyar euro olmuştur. 2015 yılında dış ticaret açığımız bir önceki yıla oranla 4’te bir oranında azalarak 55 milyar euro olarak kaydedilmiştir. Türkiye 2015 yılında yüzde 4 büyüme yakalamış hem de dış ticaret açığını azaltmıştır. 2015 yılında hizmet ihracatımız 41 milyar euro, hizmet ithalatımız ise 20 milyar euro olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz bu dönemde 21 milyar hizmet ticareti fazlası vermiştir. 2015 yılında ülkemizi ziyaret eden toplam turist sayısı 38 milyar civarında gerçekleşmiştir. Avrupa’da dördüncü, dünyada altıncı en fazla turist çeken ülke konumundayız.”
Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ise, Türkiye ile vize sorununun çözüleceğine değindi. Ploumen, “Vize sorunu, bu konudaki pürüzlerin kaldırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vize konusunun önemli olduğunu biliyorum. Hevesliyiz. Türkiye’nin bütün hedeflere ulaşabilmesi için ekonomimiz için de iyi olacaktır kaldırılması. İki ülke arasında yatırımlar için büyük imkanlar var” ifadelerini kullandı.
İş Forumu açılışında konuşan DEİK Başkan Yardımcısı Nail Olpak, Avrupa Birliği’nin vize uygulamasının ticaretin önünde engel olduğunu söyledi. Gümrük Birliği’nde Türkiye aleyhine olan asimetriğin düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Olpak, “TTIP gibi uygulamalarda adil olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Bu sorunlar giderilirse AB ülkeleri ile ticaretimiz artacaktır” dedi.
İş Forumu sonunda konuşmacılara Hollanda’ya özgü laleler hediye edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.