Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çavuşoğlu: “Suriye’nin istikrarı ve güvenliği bizim için önemli”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Nasıl bir Suriye düşündüğümüzü en başından beri söylüyoruz. Çatışmaların durdurulması, insani yardımlar konusunda bugüne kadar herkesten fazla üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Nasıl bir Suriye düşündüğümüzü en başından beri söylüyoruz. Çatışmaların durdurulması, insani yardımlar konusunda bugüne kadar herkesten fazla üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Suriye’nin istikrarı ve güvenliği bizim için önemli” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de gerçekleştirilen Afganistan Konferansı’ndan ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, “Bugün Afganistan’a yardım toplantısına katıldık. 2018-2020 dönemi için resmi yardım miktarımızı açıkladık. Daha önce Tokyo’da açıkladığımız rakamları gerçekleştiriyoruz. Ama 2002-2015 arasında Afganistan’a doğrudan yaptığımız resmi kalkınma yardım miktarı 1 milyar doları aşmış durumda. Bunun dışında askeri yardımlarımız var. Kabil Havalimanı’nın yönetimini ve güvenliğini biz sağlıyoruz. Aynı zamanda güvenlik bakımından çerçeve ülkeyiz” dedi.
Afganistan’da kadının toplum içinde statüsünü güçlendirmek için önemli projeler gerçekleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Kabil’de Kadın Üniversitesi’ni birlikte kuruyoruz. Benim şehrim Antalya’da Afgan kadın askerlerinin eğitimleri tamamladı ve ülkelerine döndüler. Şuanda Japonya ile birlikte Sivas Polis Akademisi’nde Afgan kadın polislerin eğitimini devam ettiriyoruz. Bunlar da eğitimi tamamlandıktan sonra ülkelerine dönecekler. Afganistan’a ekonomik yardımlarımız, kalkınma yardımlarımız devam ediyor. Afganistan’a bu zor süreçten çıkabilmesi için her türlü desteğimizi veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bugün bu taahhütlerimizi yineledik. Bu vesile ile Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’le ve Sırbistan Sosyal İşleri Bakanı arkadaşımla görüştük. Onun dışında Kerry ve birçok Dışişleri Bakanıyla da görüşme imkanımız oldu” ifadelerini kullandı.
NATO Genel Sekreteri ve Afganistan Devlet Başkanı ile de bir araya geldiklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Kısa süre içinde yoğun bir programı tamamladık. Şimdi Sırbistan Dışişleri Bakanını ağırlamak üzere Ankara’ya dönüyoruz” dedi.
“Bugüne kadar anlaşmaların hepsi başarısızlıkla sonuçlandı”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, temaslar sırasında Suriye konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna, “Bugüne kadar anlaşmaların hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Çatışmaların durdurulması, ateşkes bunların hepsi maalesef ihlal edildi. Rejim ve destekçileri tarafından ihlal edildi. Diğer taraftan insani yardımların ulaştırılmasında bile çok zorluklar çektik. Bayramda bile insani yardımların ulaştırılmasını engellediler. 18 TIR’ı vurdular, 4 şoför öldü. Şimdi ikili düzeyde de temaslarımız devam ediyor. Bir taraftan Rusya, bir taraftan İran, ABD aynı şekilde ciddi bir şekilde artık bu ateşkesin ve insani yardım başta olmak üzere siyasi çözüm konusunda ciddi adımlar atmamız lazım. Aldığımız kararları uygulamamız lazım. Bundan sonraki süreçte hangi adımları atmamız gerekiyor. Ne zaman bir araya gelmemiz gerekiyor, bunu değerlendirdik. Durum çok ciddi. Gerçekleri görmemiz lazım, gözlerimizi kapatmamız lazım. Artık bu önümüzdeki sarf edeceğimiz çabalar, anlamlı çabalar olmalı, sonuç getirecek çabalar olmalı. Oturuyoruz karar alıyoruz, uygulanmıyor, olan insanlara oluyor, birçok sivil ölüyor. Bu kez herkesi daha ciddi gördüm ve umutlandım” yanıtını verdi.
“Suriye’nin istikrarı ve güvenliği bizim için önemli”
Siyasi çözümün kesin çözüm olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Nasıl bir Suriye düşündüğümüzü en başından beri söylüyoruz. Çatışmaların durdurulması, insani yardımlar konusunda bugüne kadar herkesten fazla üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Suriye’nin istikrarı ve güvenliği bizim için önemli. Suriye’deki terör örgütleriyle mücadele hem Suriye için hem de bizim için önemli” açıklamasını yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı ayaküstü sohbete de değinen Çavuşoğlu, “Suriye’yi konuştuk. Önümüzdeki günlerde bir araya gelme konusunda teyitleştik. Esasen dün telefonla görüşecektik ama bizim toplantılarımız sebebiyle görüşmedik. Pazartesi de Bakanlar Kurulu vardı. Burada ayaküstü görüşme kararı aldık, o nedenle bana geldi. Suriye marjında neler yapmamız gerektiğini konuştuk. İkili görüşmeler konusunda da bilgi verdim, durumun ciddiyetini anlattım. Aile fotoğrafı çekiminden sonra kısa bir araya geldik. Önümüzdeki günlerde Suriye konusunda bir araya gelmek için teyitleştik” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.