Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çavuşoğlu Afganistan’da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Afganistan’ın kendi içindeki birlik ve beraberliğinin çok önemli olduğunu kaydederek, “O nedenle Ulusal...

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Afganistan’ın kendi içindeki birlik ve beraberliğinin çok önemli olduğunu kaydederek, “O nedenle Ulusal Birlik Hükümetinin uyum içinde çalışmaya devam etmesini destekliyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret düzenlediği Afganistan’da temaslarına devam ediyor. Bakan Çavuşoğlu, Kabil’de Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerin yanı sıra Afganistan’daki gelişmeler de ele alındı. Çavuşoğlu ve Afgan mevkidaşı Rabbani görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Rabbani’ye daveti ve misafirperverliği için teşekkür ederek başladığı açıklamasında, “Değerli kardeşimle biraz önce heyetler arasında uzun bir görüşme yaptık. Buraya gelmeden önce Devlet Başkanı Gani ve Abdullah Abdullah ile de görüştük. Kendileriyle de Türkiye-Afganistan ilişkilerini ve bölgesel konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Bugün yaptığımız görüşmede ise ikili ilişkilerimizi her alanda daha da güçlendirmek için irademizi bir kez daha ortaya koyduk. Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Afganistan’ın ekonomik kalkınması bizim için çok önemli ve öncelikli. Dolayısıyla Afganistan’ının da kalkınma projelerini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
“110 KADIN ASKER ANTALYA’DA EĞİTİM KAMPINDA”
Afganistan’da yatırım yapan ve proje üstlenen Türk firmalarının sayısının artmasında mutluluk duyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, firmaları Afganistan’da yatırım yapmaya çağırdı. “Kapasite inşası çok önemli” diyen Çavuşoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Gerek sivil yönetimlerin gerekse asker ve polisin kapasitesinin güçlendirilmesine önem veriyoruz. Bugüne kadar çok güçlü bir işbirliğimiz oldu. Çok sayıda polis ve askeri Türkiye’de ve Afganistan’da eğitmekten, kardeşlerimize bu anlamda destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Yaklaşık 25 bin güvenlik gücünü eğitim ve kapasitesinin arttırılmasına destek verdik. Şuanda 110 kadın asker Antalya’da eğitim kampında. Yeni başladılar. 3 ay kalacaklar”
TİKA’nın da verdiği desteğe değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bugüne kadar 850’den fazla proje gerçekleşmiş durumda. Önümüzdeki süreçte bazı önemli projeler var. Celaleddin Rumi’nin evinin yenilenmesi önemli bir proje ve önümüzdeki kısa sürede buna başlayabileceğiz. Aynı zamanda Kamil Rıfkı Urga Sanatoryumunun renovasyonu projesini TİKA gerçekleştirecek. Bu Sanatoryum, Atatürk’ün Afganistan’daki ilk tıp fakültesini kurmakla görevlendirdiği Türk doktorun adını taşıyor” açıklamasını yaptı.
“700’DEN FAZLA ASKERİMİZ VAR”
Afganistan’ın istikrarının bölge istikrarı için önemli olduğunu sözlerine eklene Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye olarak desteğimizi arttırarak devam ettirirken, uluslararası toplumunda Afganistan’a desteğinin sürmesi için çaba sarf ediyoruz. Kararlı Destek Misyonunun 2017 ve sonrasında devam etmesinden yanayız. Bu konudaki düşüncelerimizi NATO toplantılarında çok açık net bir şekilde söylüyoruz. Afganistan’da 700’den fazla askerimiz var. Bu sayıyı azaltmayacağız, ihtiyaç olursa arttırabiliriz de” ifadelerini kullandı.
“ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ YOLUNA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETTİĞİ SÜRECE SINAMALARIN ÜSTESİNDEN GELECEKTİR”
Çavuşoğlu: “Afganistan’ın kendi içindeki birlik ve beraberliği çok önemli. O nedenle Ulusal Birlik Hükümetinin uyum içinde çalışmaya devam etmesini destekliyoruz. Buna önem veriyoruz. Devam etmekte olan reformların da kararlı bir şekilde sürdürülmesi, önümüzdeki süreçte parlamento seçimleri olacak ve seçim sürecinin yeniden reforme edilmesi de gündemde bunu da destekliyoruz, memnuniyetler karşılıyoruz. Dolayısıyla reform süreci devam ederse Afganistan’da Ulusal Birlik Hükümeti yoluna güçlü bir şekilde devam ettiği sürece hem karşı karşıya olduğu sınamaların üstesinden gelecektir hem de yoluna güçlü adımlarla devam edecektir. Bizim desteğimiz de duamız da her zaman Afganistan ve Afgan kardeşlerimizle olacaktır” açıklamasını yaptı.
Bakan Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Afgan kardeşlerimizin ve yöneticilerin Türk askerine, Mehmetçiğimize ilgisinden mutluluk duyuyoruz. Tabi bu karşılıklıdır. Bizim askerlerimizin ve güçlerimizin Afganistan’a ve Afgan kardeşlerimize bakışı farklıdır yani karşılıklıdır. Afgan kardeşlerimiz biliyor ki bizim askerimiz buraya Afganistan’ın huzuru, barışı ve istikrarı için gelmiştir. İnsani yardımlarımız olmak üzere birçok projenin de gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. O nedenle Afgan kardeşlerimiz ve Afganistan yetkilileri bizim askerimize kalpten sevgi gösteriyor ve her türlü desteği veriyor
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.