Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Azerbaycan'da "31 Mart Katliamı" kurbanları anılıyor

Azerbaycan'da, Ermeniler tarafından 1918 yılında yapılan Mart Katliamı'nın kurbanları anılıyor. Ülkede "31 Mart Soykırım Günü" dolayısıyla başkent Bakü'de ve ülke genelinde anma programları düzenleniyor. Anma programı çerçevesinde...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2015 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Azerbaycan'da "31 Mart Katliamı" kurbanları anılıyor
Azerbaycan'da, Ermeniler tarafından 1918 yılında yapılan Mart Katliamı'nın kurbanları anılıyor.
Ülkede "31 Mart Soykırım Günü" dolayısıyla başkent Bakü'de ve ülke genelinde anma programları düzenleniyor. Anma programı çerçevesinde Ermeniler tarafından 1918 yılında yapılan katliamın en açık delili olan toplu mezarlıklar ziyaretçi akınına uğruyor.
Azerbaycan'da Ermenilerin katliam yaptığı yerleşim birimlerinlerinden biri de Guba. Guba'da katliamının izlerini taşıyan toplu mezarlık, yapılan zulmü tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Azerbaycan'ın kuzeydoğusunda bulunan Guba şehrinde, 2007 yılında stat inşaatı çalışmaları sırasında tesadüfen açığa çıkarılan toplu mezarlıkta, 1918 yılında Ermeni askeri birliklerince işkence yapılarak katledilen Azerbaycanlı, Lezgi, Tat, Avar, Yahudi ve diğer etnik gruplara ait kişilerin cesetleri bulunuyor.

İNSANLARIN KAFASINA ÇİVİ ÇAKMIŞLAR

Toplu mezarlıkta yapılan araştırmalarda ortaya çıkartılan kafa taslarındaki çiviler insanların en ağır işkencelerle öldürüldüğünü gösteriyor Toplu mezarlıktaki insan kemikleri, ziyaretçilerin tüylerini ürpertiyor.


1918 yılının 30 Mart ve 3 Nisan tarihleri arasında Ermeni ve Bolşevik çeteler; Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıkabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde katliamlar gerçekleştirildi. Söz konusu katliamlarda binlerce masum sivil halk işkencelerle öldürüldü. Katliamlar 18 Ekim 1918'de Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordularının Bakü'yü kurtarması ile son buldu.1918'de öldürülenlerin anısına Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 26 Mart 1998 tarihinde imzaladığı kararname ile 31 Mart tarihini "Azerbaycanlıların Soykırım Günü" olarak ilan etti. Söz konusu tarihte her yıl ülkenin bütün şehirlerinde anım programları düzenleniyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.