Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya’ya yeni bir eyalet geliyor; bayrak değişiyor

Avustralya’da, sıcak ve tropik havası ve tehlikeli timsahlarıyla tanınan Kuzey Toprakları Bölgesi Norther Territory’nin ülkenin yedinci eyaleti olarak tanınması gündeme geldi. Avustralya Federal Başbakanı ve ülkenin 6 eyaletinin başbakanlarının...

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2015 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2015 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya’da, sıcak ve tropik havası ve tehlikeli timsahlarıyla tanınan Kuzey Toprakları Bölgesi Norther Territory’nin ülkenin yedinci eyaleti olarak tanınması gündeme geldi. Avustralya Federal Başbakanı ve ülkenin 6 eyaletinin başbakanlarının bir araya geldiği toplantıda alınan karara göre, Kuzey Toprakları Bölgesi Northern Territory 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren Avustralya’nın yedinci eyaleti olacak.

Avustralya Federal Başbakanı Tony Abbott, Northern Territory bölgesinin, ülkenin yeni eyaleti olarak tanınması kararını bir devrim olmaktan ziyade, doğal süreçte gelişen normal bir hadise olarak tanımladığını belirtti.

Başbakan Abbott, Northern Territory bölgesinin eyalet olmasıyla, Avustralya bayrağının da değişmesi gerekeceğini ifade etti. Avustralya bayrağının değişmesini tercih etmediğini belirten Abbott, "Avustralya bayrağının üzerinde şu andaki 6 eyaleti temsil eden yıldızların sayısının 7’ye çıkarılması gerekecek. Bu da öyle çok temel bir değişiklik değil zaten. Bu nedenle bu değişimi bir devrimden ziyade doğal bir gelişim olarak tanımlayabiliriz." dedi.

Ülkenin orta ve kuzey bölgesinde bulunan Northern Territory bölgesininin 243 bin nüfusu var. Avustralya Parlamentosu’nda söz konusu bölgeyi Yerliler Bakanı Nigel Scullion ve İşçi Partisi’nden Nova Peris adlı iki senatör temsil ediyor. Bunun dışında Parlamento’nun alt meclisinde ise bölgeyi İşçi Partisi’nden Warren Snowdon ve Liberal Parti’den Natasha Griggs adlı iki milletvekili temsil ediyor.

Northern Territory bölgesinin nüfusunun yüzde 30’luk önemli bir kesimi Aborijinlerden oluşuyor. Bu duruma işaret eden İşçi Partisi Bölge Senatörü Nova Peris, “Eyalet olma sürecinde, Aborijinlerin toprak hakları korunmalıdır. Çocuklarımız eğitime ihtiyaç duyuyor. Ayrıca yaşam maliyetlerimiz düşük ve sağlık standartlarımızın yükseltilmesi gerekiyor. Bunlar yeni eyaletin başarması gereken şeylerdir.” dedi.

Ancak Avustralyalı liderlerin hepsi, Northern Territory bölgesinin bir eyalet olmasına aynı şekilde bakmıyor. Federal Hazine Bakanı Joe Hockey, "Bu konu daha önce de gündeme geldi ve bölgede eyalet olma konusunda bir referandum yapıldı. Sonuçta eyalet olmak istemediklerini belirttiler. Bence bu konu orada bırakılmalı." yorumunu yaptı.

Eyalet fikrine sıcak bakmayan bir diğer isim Kuzey Toprakları Konseyi Başkanı Joe Morrison ise Aborijinlerin toprak haklarının güvence altına alınmasına işaret ederek, "Gerçek şu ki; bölgenin bir eyalet olması için tespit edilen 2018 yılı biraz fazla iddialı bir tarih." dedi.

Kuzey Toprakları bölgesinin 1998 senesinde ülkenin yeni eyaleti olması konusunda yapılan referandum, nüfusun yüzde 51,3’ünün olumsuz oyuyla reddedilmişti. Konu 2012 senesinde yeniden gündeme gelmiş ve Kuzey Toprakları bölgesi için taslak bir anayasa hazırlanmıştı. Plan daha sonra tekrar rafa kaldırılmıştı.

Eyalet tartışmalarına katkıda bulunan NSW Üniversitesi’nden Prof. George Williams ise Kuzey Toprakları Bölgesi'nin eyalet olması girişimini, gerekli ve gecikmiş bir adım olduğunu belirtti. Konunun sürekli olarak gündemde kaldığına işaret eden Prof. Williams, "Daha önce de gündeme gelen eyalet fikri bu sefer ciddi. Zira ilk defa bölgenin eyalet olması için bir tarih tespit edildi. Sanırım meselenin aciliyeti farkedildi." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.