Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya'daki mini müzede, Çanakkale'de hayatını kaybedenler anılıyor

Avustralya’nın Oberon kasabasında 1987 yılında kurulan mini müzede, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden askerler anılıyor. Avustralyalı ve Türk askerlerinin kıyafetleri ve silahlarının birlikte sergilendiği müze, ziyaretçilerin...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2015 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2015 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya'daki mini müzede, Çanakkale'de hayatını kaybedenler anılıyor
Avustralya’nın Oberon kasabasında 1987 yılında kurulan mini müzede, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden askerler anılıyor. Avustralyalı ve Türk askerlerinin kıyafetleri ve silahlarının birlikte sergilendiği müze, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Bu yılki Anzak törenleri nedeniyle kasabaya gelen Türk ziyaretçiler mini müzeyi gezdi. Türk askerlerinin kıyafetlerini, silahlarını ve kullandıkları birçok eşyayı gören gurbetçiler duygulu anlar yaşadı. Dedesinin de Çanakkale’de şehit olan askerler arasında olduğunu belirten Hande Akıncı adlı vatandaş, heyecanının şöyle dile getirdi: "Böyle küçük bir yerde, bu tür savaş antikaları olan bir müze görmemiştim daha önce. Çok güzel şeyler derlemiş ve toplamışlar. Türk askerlerini ve Avustralyalı askerleri görünce çok heyecanlandım. Bilhassa Türk askerlerini. Çünkü, benim dedem Çanakkale’de şehit oldu. Türk askerlerinin arasında sanki onu bulmaya çalıştım."

Müzedeki Türk askerlerinin kıyafetlerini ve Türk bayrağını görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Akıncı, "Çok gurur duyuyorum. Çünkü onlar vatan müdafaası için çarpıştılar. Öbürleri de ne yaptıklarını ve nereye gittiklerini bilmeden gittiler ve çarpıştılar. Onlar için de çok üzülüyorum. Gittim gördüm Çanakkale’de." dedi.

Canlı müzik eşliğinde müzeyi gezen Türk ziyaretçiler, Avustralyalıların kendilerine gösterdiği sıcak karşılama ve dostluk nedeniyle memnuniyetlerini dile getirdi.

Müzeyi her Cumartesi günü ziyaretçilere açan Avustralyalı Neil Stawell ise "Müzemizi 1987 senesinde Türkiye ziyareti sonrasında aldığımız çeşitli Çanakkale hatıratı malzemelerle kurduk. Şimdi burası bize küçük geliyor. Atatürk’ün sözlerini de dışarıdaki bir anıta yazdık. Anıtın başında göndere çektiğimiz Türk bayrağı sayesinde yoldan geçen Türk turistler, sık sık durarak kasabamızı ziyaret ediyorlar. Bu durumda çok memnunuz." açıklamasında bulundu.

Türkiye’den Avustralya’ya ilk defa bir ziyarette bulunduğunu belirten Ansel Yazgöyü de duygularını şöyle dile getirdi: "Böyle az nüfuslu ve küçük bir yerde bile kendi tarihlerini hatırlamaları ve bu kadar önem vermeleri çok etkileyici. Bizim askerlerimiz ve Atatürk’ün resimleri de var. Burada bunları görmek çok gurur verici."

Müzeyi ziyaret eden Türkler, Atatürk’ün Avustralyalı askerlerinin annelerine hitaben söylediği, "Artık onlar bizim de evlatlarımız oldu." sözünün yazılı olduğu anıtın yanındaki Türk bayrağının altında fotoğraf çektiriyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.