Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avustralya’da Çanakkale için özel köşe

Avustralya’nın Sydney şehrinde, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Auburn bölgesindeki Anzak anıtında özel Çanakkale köşesi açıldı. Köşenin açılış töreninde Avustralyalı politikacı ve askeri yetkililer hazır bulundu. Köşenin açılış...

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2015 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2015 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avustralya’nın Sydney şehrinde, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Auburn bölgesindeki Anzak anıtında özel Çanakkale köşesi açıldı. Köşenin açılış töreninde Avustralyalı politikacı ve askeri yetkililer hazır bulundu. Köşenin açılış törenine; Federal Milletvekili Craig Laundy, Türkiye'nin Sydney Başkonsolosu Şeyda Hanbay Arca, Auburn Belediye Başkanı Ronney Oueik, Auburn Belediye Meclisi Üyesi Semra Batik, NSW Gaziler Teşkilatı, savaş gazisi Avustralyalılar ve çok sayıda davetli katıldı. Törende çok sayıda Türk toplumu temsilcisi de yerlerini aldı. Programın açılış konuşmasının hemen ardından, Avustralya ve Türk milli marşları çalınarak saygı duruşunda bulunuldu. Ardından yapılan mehter gösterisi ise büyük bir beğeniyle izlendi. Mehter ekibi alandan alkışlarla ayrıldı.

Programı Avustralya Türk medyasının dışında, ülkenin büyük televizyon kurumlarından basın mensupları da takip etti. Anzak anıtındaki Çanakkale köşesinin başında Avustralya denizci eri kıyafetinde ise başörtülü bir askeri öğrenci nöbet tuttu. Törende Avustralya deniz ve hava kuvvetleri öğrencileri de saygı duruşu ve gösteri sundu.

Programa katılan Avustralya Deniz Kuvvetleri mensubu başörtülü Mona Shindy, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) verdiği demeçte, “Bu çok güzel bir program. Bu vesileyle Auburn’da yaşayan bütün kesimler Anzak anma töreninde bir araya gelmiş oldu. Şu anda Auburn’da Türkler ve Avustralyalılar arasında dostluğa dönüşen bir savaşı anıyoruz. Avustralya deniz ve hava kuvvetleri öğrencileri de bu vesileyle güzel bir gösteri sunacaklar." ifadesini kullandı.

Programda söz alan Auburn Belediye Meclisi üyesi Semra Batik, “Avustralyalı bir Türk çocuğu olarak, okulda dedelerimin Avustralyalıları öldürdüğü düşüncesiyle büyüdüm. Ama sonradan her iki taraftan da yapılan büyük fedakarlıkları öğrenerek gerçeği anladım. Türkler, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar için Çanakkale fedakarlık ve cesareti sembolize ediyor. Bu korkunç savaştan sonra, Avustralyalılar ve Türkler arasında dostluk ve karşılıklı saygı doğdu."dedi.

Sydney Başkonsolosu Şeyda Hanbay Arca ise zamanla özel bir dostluğa dönüşen Çanakkale Savaşları’nın, gerek Avustralya gerekse Türkiye açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Aradan geçen zaman içinde Gelibolu bir barış ve dostluk sembolü haline geldi. Savaş anında her asker kendi vatanı için, kendi hayatlarını feda ederken, birlerine saygı duymayı da öğrendiler.” dedi.

Programda Çanakkale Savaşı'ndan hayatını kaybeden Türk ve Avustralyalı askerlerin anısına, anıtın önüne çelenkler konuldu. Sydney’de yetiştirdiği öğrencilerin başarılarıyla Avustralya Türk toplumunun gurur kaynağı olan Amity Kolejleri öğrencileri de, törenle anıtın önüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.